Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droge u smart shopovima

Vrlo su lako dostupni, a ozbiljno ugrožavaju život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasni osvježivači zraka ponovno su se pojavili u školama. Ovoga puta u osječkoj Tehničkoj školi.

Dvoje maturanata završilo je na Hitnoj nakon konzumacije opasne supstancije koja izaziva neugodne fizičke i psihičke simptome te ozbiljno ugrožava život. Zabrinjavajuće je da se osvježivači zraka legalno prodaju u smart shopovima i kao takvi vrlo su lako dostupni.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija Neugodan miris Nije ni plin ni dječji nestašluk? Policija otkrila što se dogodilo u školi koja je hitno evakuirana Ilustracija Plastične operacije Profesori u susjedstvu bijesni: Učenice ne mogu vježbati zbog implantata u stražnjici, a evo što rade dječaci

Veliki odmor za dvoje je maturanata osječke Tehničke škole skoro bio koban. Nakon konzumacije opasnog osvježivača zraka, pozlilo im je i zatražili su liječničku pomoć.

'Roditelji su s tim upoznati. Vrlo su iznenađeni. Neugodno. Kao i svi mi', rekla je Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije 'Ruđer Bošković', Osijek. Sve se vrlo brzo proširilo školom.

S tržišta se povlače soli za kupanje i osvježivači zraka

Simptomi koji se javljaju kod konzumenata su ubrzan rad srca, povišena temperatura i povraćanje. Od psihičkih smetnji najčešće se manifestira općom dezorijentacijom, haluciniranjem, paranojom.

Jadranka Vranješ je djelatnica škole 41 godinu. Kaže prvi je put i nada se posljednji da se ovako nešto dogodilo. 'Svi smo tu i radimo i pomažemo im da stanu na svoje noge', rekla je Vranješ. Uvjereni su da su dali sve od sebe.

A kako se ovakva ili slična eksperimentiranja ne bi ponovila upozorava se da javnost treba imati više sluha. Pozivaju se roditelji da ne prepuste stvar slučaju i djecu. Nastavničko vijeće škole odlučilo je da će maturanti ostati u postupku praćenja i dolaziti na nastavu, budući da ona za njih traje još samo dva tjedna.

Proizvođači promijene samo jednu molekulu i dobiju novu, legalnu supstanciju

Slučaj sličan osječkom dogodio se prije dva mjeseca u Zagrebu, no mladić koji je konzumirao osvježivač zraka, preminuo je. U međuvremenu, država je postrožila inspekcijski nadzor i pozatvarala nekoliko smart shopova. Ipak, proizvođači jednostavno promijene samo jednu molekulu u kemijskom spoju i dobiju novu supstanciju koja nije na listi zabranjenih. Tako su uvijek korak ispred zakona.

Kadrove koje možete vidjeti u priloženom videu snimljeni su u jednom zagrebačkom smart shopu prije dva mjeseca. Sporne osvježivače zraka tada smo potpuno legalno kupili. U međuvremenu, smart shop je zatvoren, a proizvod je povučen s tržišta.

Sanitarna inspekcija, odradila je svoje, te zabranila sporni osvježivač. Vlasniku nije preostalo ništa drugo nego zatvoriti prodavaonicu, ispred koje se prije dva mjeseca tom sintetičkom drogom predozirao maloljetnik, i preminuo.

'Već je izrečen cijeli niz nepravomoćnih prekršajnih presuda za osobe koje su prodavale takve stvari', rekao je Željko Petković iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga RH.

No, ne može država zabraniti toliko proizvoda, koliko ih smart shopovi mogu osmisliti, i ponovno plasirati na tržište, kao potpuno legalan i svima dostupan oblik droge. Od 2011. do 2014. na tržištu se pojavila 271 nova droga, samo prošle godine njih 116.7 % mladih u Hrvatskoj već ih je probalo.

'Kada mi naredbom damo da je nekakva tvar opasna i da je odmah zabranjeno njeno korištenje, onda se tretira kao da je droga', rekla je Nataša Zorić iz Ministarstva zdravlja.

'Sad smo nedavno ponovno zabilježili slučaj gdje su prodavači ispod pulta mladima nudili robu koja nije bila originalnog pakiranja, robu koja se prodavala za 20 kuna i tome ćemo zbilja stati na kraj', kaže Petković. Država najavljuje ofanzivu, prije svega, strožim carinskim i poreznim kontrolama. Do tada će, kako stvari stoje, proizvođači jednostavno pronalaziti nove kemijske spojeve, i droge legalno plasirati na tržište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene