442713
442713
442713
442713
442713

VRIJEDNA 3,9 MILIJUNA KUNA Otvorena najsuvremenija operacijska sala u zemlji

  • , 08.07.2016., 16:09
  • Autor:
  • komentara

U Klinici za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice u petak je otvorena najsuvremenija EndoALPHA integrirana operacijska dvorana za minimalno invazivne kirurške zahvate, koja omogućuje revolucionarno upravljanje medicinskom opremom uz potpuno prilagodljiv sustav potrebama korisnika i pojedinih zahvata.

 
 
 
 
Najsuvremenija operacijska sala u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Najsuvremenija operacijska sala u Hrvatskoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Operacijsku dvoranu financiralo je Ministarstvo zdravlja za 3,9 milijuna kuna.

Predstojnik Klinike za kirurgiju i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak rekao je na otvaranju kako nova operacijska dvorana omogućuje puno veću preciznost tijekom operacije.

“Ova moderna operacijska dvorana predstavlja značajan stručni i edukacijski iskorak za našu ustanovu. Omogućuje operacijskom timu bolju preglednost operacijskog polja, jednostavnije, sigurnije i preciznije podešavanje svih operacijskih instrumenata i gotovo trenutnu dostupnost svih relevantnih slika i nalaza, čime operacijski zahvat postaje sigurniji za pacijente. Mogućnost praćenja operacije putem videolinka značajno će unaprijediti edukaciju mladih kirurga", rekao je Zovak.

Dodao je kako razvoj integracijskih operacijskih sala prati razvoj minimalno invazivne kirurgije, koja je trend u svijetu posljednjih 20 godina, a kojoj je cilj da se operira sa što manje traume za pacijente te da se oni što brže oporave.

"Lijepo je danas biti ovdje kada otvaramo novu operacijsku dvoranu u kojoj će se obavljati najkompleksniji zahvati u ustanovi koja ima dugu tradiciju, koja uz postizanje vrhunskih rezultata na području kirurgije ima i vrhunske rezultate u edukaciji", rekao je Nakić.

Nakić je podsjetio kako je veliki problem odlazak mladih liječnika koji iz Hrvatske ne odlaze samo radi boljih plaća nego i zbog uvjeta i okolnosti u kojima rade, pa traže radno mjesto gdje se mogu profesionalno realizirati. "Nova operacijska dvorana jedan je od projekata koji nudi nove izazove ljudima koji ovdje rade", ustvrdio je Nakić.

Upitan za ulaganja u ostale bolnice u Hrvatskoj Nakić je rekao kako je Ministarstvo zdravlja pokrenulo nabavku CT-a za bolnice širom Hrvatske te najavio da će 15 srpnja biti otvoren natječaj za povlačenje sredstava iz EU fondova za projekte u zdravstvu, što uključuje izgradnju objedinjenih bolničkih prijema u KBC-u Sestre milosrdnice i u KBC Split, hitnog prijema i dnevne bolnice u Sisku te bolnice uz Bjelovaru.

Također za 15. srpnja najavio je i ponovno otvaranje natječaja za dodjelu sredstava iz EU fondova za nabavku opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na koji će se moći prijaviti liječnici iz svih 20 županija. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se