Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud proglasio djelo beznačajnim

Poništena zatvorska presuda zbog uzgoja marihuane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je uhvaćen s 67,71 grama marihuane, koju je uzgojio u vlastitoj kući, K.D. iz sela Žubrici pored Virovitice, nije dobio zatvorsku kaznu, zapravo nije dobio nikakvu kaznu.

Iako kazneni zakon propisuje minimalnu kaznu od tri godine zatvora, zbog posjedovanja ili preprodaje jednog jointa ili bilo koje druge količine droge pa bilo to i kilogram kokaina, u slučaju K.D.-a, koji je uzgojio dobije stabljike marihuane, Vrhovni sud se pozvao na članak 28. Kaznenog zakona i njegov slučaj proglasio beznačajnim, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Pronađena droga Uhićenja Policija pronašla kombi pun kokaina ispred puba: Otkriveno kako je 46 milijuna eura droge došlo do malenog sela Ilustracija Kemiijski dodaci Dolaze iz iz podrumskih laboratorija, a mladi završavaju na psihijatriji zbog paranoje i halucinacija: Samo jedan ovakav joint može i ubiti

Policija ga je uredno kazneno prijavila sudu u Virovitici, koji ga je osudio na godinu dana zatvora, nakon što je K.D., bivši branitelj koji je obolio od PTSP-a, iskoristio sve mogućnosti za ublažavanje kazne. Kako se i na Vrhovnom sudu, nakon uložene žalbe, branio činjenicom da je pati od PTSP-a i da je uzgojenu marihuanu koristio za olakšanje psihičkih tegoba, Vrhovni sud njegov je slučaj jednostavno proglasio beznačajnim, a tu odluku podržala je i zamjenica glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Marinka Orlić.

U Ministarstvu pravosuđa već je uspostavljena radna skupina, koja bi kazneni zakon koji je drakonski pooštren ne samo prema dilerima, već konzumentima i narkomanima, spustila stepenicu niže te njegovim izmjenama, zapravo uklonila kazneni progon zbog jednog jointa. Dragan Novosel za Večernji je kazao kako Državno odvjetništvo za manje količine droge pronađene kod pojedinca, ne ide u kazneni progon, ako se utvrdi da je droga korištena isključivo za osobnu uporabu. U Državnom odvjetništvu to se smatra takozvanim bagatelnim djelom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene