Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesnosne vrućine

Ni more više ne nudi osvježenje: Na Krku i Rabu 28 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Knin je i danas najtopliji grad u Hrvatskoj. U 14 sati tamo je izmjereno kipućih 39 stupnjeva Clezijusa, a temperature mora ponegdje su dosegle 28 stupnjeva.

Toplinski val pred samim je vrhuncem, većina dalmatinskih gradova mjeri između 36 i 38 stupnjeva. U Senju je u 14 sati izmjereno 38, dok je u Mljetu izmjereno 37 stupnjeva. Izrazito vruće danas je i u Imotskom, Makarskoj, Malom Lošinju, Pločama, Rijeci i Sinju, gdje je izmjerena temperatura od 36 stupnjeva Celzija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrućine i sparine Vrh toplinskog vala: U Rijeci izmjerena 42 stupnja! Slika nije dostupna Vruće i sparno Vrh toplinskog vala: U Senju rano jutros 30 stupnjeva!

Zagreb se održava na 32-33 stupnja, ovisno nalazite li se na Gornjem gradu, ili u Maksimiru. Preporuka je smanjiti boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uzimati dovoljno tekućine i obavezno se zaštiti od UV zračenja. Zagrebačka Hitna pomoć posljednja tri dana bilježi 20 posto više intervencija, srećom, za sada bez težih slučajeva. Intervencije su šarolike, ali uglavnom vezane uz blaže smetnje uzrokovane visokim temperaturama, a pogođene su sve životne dobi.

>> Zagreb: Hitna zbog vrućina ima 10-15 posto više intervencija

'Najbolje bi bilo ne izlaziti između 10 i 17 sati te smanjiti fizičke aktivnosti, tj. bilo koji fizički napor,' rekla je za Dnevnik.hr Slobodanka Keleuva, ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb. Što se tiče prehrane Keleuva preporuča tri do pet obroka na dan uz mnogo voća i povrća. 'Treba izbjegavati masnu hranu i teška jela i bitno je konzumirati 1,5 do dvije litre vode ili izotoničnih napitaka,' dodala je. Na ovakvim temperaturama nikako se ne preporučaju alkohol i gazirana pića.

Ne skačite u vodu pregrijani ili pod alkoholom!

'Ako baš morate ići nešto obaviti preporuča se da to učinite rano ujutro ili kasno navečer,' rekla je Keleuva. Modni dodaci koji vam mogu olakšati nesnosne vrućine svakako su šeširi i prozračni materijali svjetlijih boja. Također, važno je upozoriti i plivače da se radi svoje sigurnosti kupaju u društvu. 'U vodu ne bi smjeli skakati ako su pregrijani, kao ni nakon ručka ili konzumacije alkohola,' dodala je Keleuva. U slučaju da se odluče na kupanje, kroničnim bolesnicima savjetuje se da to učine rano ujutro ili predvečer.

Temperature mora polako dosežu granicu kada više niti kupanje ne nudi znatnije osvježenje. U Dalmaciji temperatura mora je uglavnom 24 stupnja celzijeva, dok se na Sjevernom Jadranu te vrijednosti penju na 26 pa i 28 stupnjeva, koliko je izmjereno na Krku i Rabu.

I sutra se očekuje pretežno sunčano i izrazito vruće, vjerojatno najtopliji dosadašnji srpanjski dan. Navečer i osobito u noći na nedjelju, mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim vjetrom zahvatit će zapadne predjele i sjeverni Jadran. Mjestimice će biti moguće i olujno nevrijeme. Najniža temperatura zraka kretat će se uglavnom od 19 do 24, na Jadranu između 24 i 28, a najviša dnevna većinom od 33 do 38 stupnjeva Celzija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene