Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi ovosezonski udar

Ljeto se ubrzano zahuktava: Sredinom tjedna temperature se penju i do +35

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto se ubrzano zahuktava - sredinom tjedna očekuju nas vrlo visoke temperature, čak do 35 stupnjeva.

I zadnjeg dana vikenda većinom je prevladavalo vedro vrijeme, tek tu i tamo, prije svega u kopnenom području, znalo je biti i umjerene naoblake. Sve je više vruće pa se tako u 14 sati u unutrašnjosti mjerilo 29 ili 30 stupnjeva. Nešto ugodnije bilo je na sjevernom Jadranu te u gorju gdje je temperatura uglavnom koji stupanj niža.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - 1 Stiže nam promjena Planirate Praznik rada provesti na otvorenom? Meterolog otkrio kada je najbolje vrijeme za roštiljanje Kiša u Splitu, ilustracija Vremenska prognoza Polako pripremajte kišobrane: Meterolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka na početku novog tjedna

Lijepo i sunčano vrijeme nastavit će se i idućih dana. I dalje će biti vrlo toplo i vruće, dapače, iz dana u dan sve više. Sredinom tjedna moglo bi se u unutrašnjosti mjeriti i 35 stupnjeva. Pod prevladavajućim smo utjecajem anticiklone, u polju povišenog tlaka, dok se vlažan i nastabilan zrak većinom zadržava na zapadu i sjeveru Europskog kontinenta. Tako će, čini se, ostati još neko vrijeme.

>> Vremenska prognoza

I novo će jutro biti uglavnom vedro i toplo, a znatnijeg vjetra još uvijek nema. U unutrašnjosti će se mjeriti između 17 i 21 stupanj, u gorju malo manje, dok se temperatura na Jadranu tijekom noći najvjerojatnije neće spustiti ispod 20, a ponegdje na jugu ni ispod 23 stupnja.

Sunčano će se zatim nastaviti i u drugom dijelu dana. Tek je mjestimice u gorju uz umjeren razvoj oblaka rijetko moguć kakav kratkotrajan pljusak. Bit će vruće, najviša dnevna temperatura mjestimice može porasti  i do 33 stupnja.

More se ubrzano zagrijava

Pretežno sunčano, vrlo toplo, a ponegdje i vruće vrijeme sutra se očekuje i u gorskoj Hrvatskoj. I ovdje postoji vrlo mala vjerojatnost za kakav poslijepodnevni pljusak. Na sjevernom Jadranu bit će posve sunčano te također vruće. Vjetar slab, a najviša dnevna temperatura između 28 i 33 stupnja.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. Poslijepodne će puhati umjeren maestral. Zato će uz more biti i ugodnije nego u zaleđu, gdje bi i temperatura mogla porasti do 33 stupnja. Uz obalu će biti manje vruće.

More se ubrzano zagrijava, tako su u subotu izmjerene vrijednosti većinom oko 22 i 23, a ponegdje, kao primjerice na Krku, mjerena su i 24 stupnja. Sasvim sigurno je da će stabilno, sunčano te vruće vrijeme i idućih dana utjecati i na sve višu temperaturu mora.

Visok UV indeks

UV indeks u ponedjeljak će u cijeloj zemlji biti vrlo visok pa se valja primjereno zaštititi od štetnog sunčeva zračenja ili, još bolje, izbjegavajte ili barem što više smanjite boravak na suncu između 11 i 16 sati.

Sunčano i sve više vruće vrijeme dakle, nastavit će se i idućih dana. U unutrašnjosti temperatura se može popesti i do 35 stupnjeva. I na Jadranu će se nastaviti sunčano i vruće vrijeme, uz slab do umjeren maestral. Uz vjetrić, more i malo nižu temperaturu zraka svakako će biti i ugodnije nego u kopnenom području.

Biometeorološke prilike su povoljne, vodite računa o zaštiti od UV zračenja, a ukoliko ste možda alergični na pelud trava ili korova, pravo je vrijeme da odete na more jer je, što se tiče koncentracije peludi, situacija na Jadranu kudikamo bolja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene