Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vremenska prognoza

Isplati li se vaditi roštilj za Praznik rada? Darijo Brzoja otkriva kakvo nas vrijeme očekuje

Od ponedjeljka postupno stiže promjena vremena koja bi se polovicom tjedna trebala umiriti. Više o vremenskoj prognozi otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Šaroliko vrijeme ovog vikenda. I nije tako loše kako je to možda još pred nekoliko dana izgledalo: kiše jest bilo, no bilo je i sunca, a svakako i topline. Pa smo tako napokon u nekim prosječnim vrijednostima za doba godine.

U nedjelju u većini krajeva suho, no u ponedjeljak nam vrlo postupno stiže i promjena. Razlog je u Sredozemnoj cikloni koja će se u našoj blizini zadržavati do sredine tjedna. Glavnina kiše očekuje se u utorak, a u ponedjeljak je već može biti uglavnom na Jadranu i u predjelima uz Jadran, no isto vjerojatnije tek poslijepodne i prema kraju dana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prometna prognoza Planirate nekamo za produženi vikend? Gužve su posvuda, evo što vas čeka na cestama

To znači da još ujutro i prijepodne može biti i lijepog vremena za roštilj ili izlet u prirodu. Za većinu kopnenih krajeva i poslijepodne će biti dosta povoljno. Sve skupa možda ne najsunčaniji, ali barem topao i najvećim dijelom na kopnu ipak dan bez kiše.

Dakle, jutro u unutrašnjosti djelomice sunčano, na moru umjereno oblačno, no doista uz male šanse i za kap kiše ponegdje. Na sjevernom Jadranu u početku bura, podno Velebita na udare olujna, no slabjet će. Južnije će puhati umjereno jugo: tijekom dana u jačanju, i postupno će se širiti prema sjevernom Jadranu. Jutarnja temperatura, u unutrašnjosti od 7 do 10, u gorju malo niža, a na moru najčešće 15ak, odnosno uglavnom između 12 i 16 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj nam nosi malo oblačnije vrijeme, poglavito na zapadu gdje stoji i mogućnost za malo kiše, mjestimice, no vjerojatnija je zapravo navečer i u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren istočni, temperatura oko 20 stupnjeva.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana bit će djelomice sunčano. Potom i ovdje porast naoblake. Puhat će slab do umjeren istočnjak, a temperatura će biti 20ak do 22 stupnja.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu od sredine dana oblačnije, oblačno će i prevladavati, a poslijepodne će mjestimice biti i kiše ili pljuskova. Navečer na sjevernom Jadranu lokalno moguće i obilnijih. Bura će već prijepodne slabjeti, nakon čega će postupno jačati jugo. Najviša dnevna temperatura, u gorju od 15 do 18, a na moru oko 20 stupnjeva.

I u Dalmaciji poslijepodne, a osobito prema večeri i u noći kiša, pri tom može i zagrmjeti. Jugo će na mahove krajem dana ponegdje biti olujno. Maksimalna temperatura, za ranog poslijepodneva, od 19 do 22 stupnja.

Pročitajte i ovo Meteorolog Nikola Vikić-Topić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 Ugodne temperature Meteorolog Dnevnika Nove TV otkriva hoće li nam idućih dana trebati kišobran ili možemo planirati roštilj

Glavnina oborine ovaj tjedan očekuje se u utorak, tad je povremeno može biti u cijeloj zemlji, a na zapadu pri tom ne isključujemo mogućnost niti obilnije kiše. Kišovito i promjenjivo zadržat će se i u srijedu, a potom će se vrijeme smirivati, u četvrtak i razvedravati. Uz kišu, a u srijedu i umjeren i jak sjeverac bit će svježije, potom u četvrtak kad će biti više sunca očekujemo i višu dnevnu temperaturu.

I na Jadranu će u utorak i srijedu, a poglavito u utorak biti pljuskova praćenih grmljavinom. Na sjevernom Jadranu tad može biti i obilnije oborine. Puhat će umjereno i jako, prema otvorenom moru i olujno jugo. Sredinom tjedna, prvo na sjevernom dijelu okrenut će na buru koja će u četvrtak već i oslabjeti. Iza kiše razvedravanje pa će u četvrtak prevladavati sunčano, a bit će i toplije.

Druga polovica tjedna, u ovom trenutku izgleda uz više sunca i više topline, vikend još nije posve siguran, čini se da bi u nedjelju ponovno moglo biti kiše, no preciznije ćemo znati tek idućih dana.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene