Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve svibanjske kiše

Vremenska prognoza: Od sljedećeg tjedna osvježenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak svibnja donio je i prvi toplinski val u ovoj godini. Zahvaljujući suncu, toplini i kišama, u svibnju sve buja, lista i cvate. Naposljetku, nije li ovome mjesecu ime nadjenula cvatnja grma sviba s prepoznatljivim bijelim cvjetićima. U kajkavskom području nazivali su ga u prošlosti rožnjak (prema ružama), a u dubrovačkom primorju jednostavno - cvijetanj.

S područja Hrvatske iščeznula je stabilna anticiklona, čime je otvoren put pritjecanju vlažnijeg i svježijeg oceanskog zraka sa zapada. Otud i prvo ljetno grmljavinsko nevrijeme s tučom, poput onog u Karlovcu. Glavnina oceanskog zraka stići će u Hrvatsku na mijeni tekućeg i sljedećeg tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

>> Vremenska prognoza: Očekuje nas promjenjivo i nestabilno vrijeme!

Vrijeme sutra

Sutra ujutro u zapadnim će krajevima biti oblačnije nego u Slavoniji i Dalmaciji. Kiša će padati tek mjestimice uz slab vjetar.

Prijepodne će u Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji biti barem djelomice sunčano. Popodne oblačnije, a navečer na zapadu malo kiše ili pljuskovi s grmljavinom. Uz umjeren jugozapadnjak bit će malo toplije nego danas i pritom toplije u Slavoniji nego u središnjoj Hrvatskoj. Ipak velikih vrućina neće biti.

U Istri i na Kvarneru u subotu će biti djelomice sunčano uz pokoji popodnevni slabašan pljusak. Toplo otprilike kao i danas uz slabe južne vjetrove. U Gorskom kotaru i Lici sutra prije podne malo oblačno, a popodne znatno, pa bi navečer moglo biti kiše ili pljuskova s grmljavinom. Izletnici neka uzmu u obzir visoku koncentraciju peluda drveća i trava. Sudionici Goranske marohlinijade trebaju odlučiti što će gledati: tlo i gljive ili nebo.

U Dalmaciji nas očekuje sunčano i toplo vrijeme. Mnogi će iskoristiti ugodno vrijeme za kupanje, jer temperatura mora kraj Dubrovnika i Mljeta mjestimice premašuje 20 Celzijevih stupnjeva. Ipak pozivamo na oprez: treba se zaštititi od prejakog sunca.

Vrijeme sljedeći tjedan

U kopnenoj Hrvatskoj od nedjelje do utorka bit će mnogo oblaka, povremeno kiša ili čak pljuskovi s grmljavinom. Očekuje nas svježije te vjetrovito vrijeme.

Na Jadranu u nedjelju i ponedjeljak padat će kiša, uz neveru i znatno osvježenje. Zapuhat će jaka bura i sjeverozapadnjak. U utorak bit će malo ljepše.

Danas je 'Svjetski dan Sunca'

Premda je u suvremenom katoličkom kalendaru današnji dan posvećen apostolima Filipu i Jakovu, starije pučanstvo i dalje pridjeljuje popularni blagdan Filipovo ili Filipje prvome danu svibnja. Smatra se da je kiša na taj dan povoljan znak za dobru žetvu u srpnju. Kaže se: Filip rosi, Jakob nosi!. Korisnost svibanjskih kiša nije prijeporna, ali je naznačeni zaključak ipak ishitren i površan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene