Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slučaju katastrofa

Evo koliko je paštete naručilo Ministarstvo gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo gospodarstva kupuje 40 tona kokošje paštete. Namirnica je to koja bi Hrvatima trebala pomoći u preživljavanju u slučaju katastrofa poput potresa i poplave. Nije pašteta jedina namirnica, Vlada je osigurala 13 milijuna kuna i za druge potrepštine.

Kokošja pašteta jedna je od namirnica koju će jesti Hrvati u slučaju katastrofe. Ministarstvo gospodarstva nabavlja 40 tona, a javni natječaj već je raspisan.

Pročitajte i ovo Cijene hrane ne padaju - 5 Statistika vs. realnost Hoće li prije pasti maske ili cijene: "Svi pumpaju bespotrebno, a ljudi imaju sve manje i manje novca" Ilustracija "Kretanje cijena" Koliko građana koristi bijele liste? Ministarstvo gospodarstva objavilo brojke

Razlog, objašnjavaju, je jasan. 'U robnim zalihama postoje i određeni prehrambeni proizvodi koji trebaju biti na skladištu u onim situacijama kada dođe do nekih katastrofa, da li je to radi potresa ili radi nečega drugoga, i tad se ljudima moraju osigurati određene živežne namirnice da bi oni mogli preživjeti u nekom vremenu', kazao je savjetnik Ministarstva gospodarstva Marijan Varga.

Javni natječaj vrijedi 2 .700.000 kuna. To znači da bi po limenki od 140 grama Ministarstvo plaćalo 7,70 kuna. Ako uzmemo najveću cijenu iste paštete iz trgovine, gdje se 135 grama može kupiti za 5,29 kuna, ista tonaža stajala bi 1, 5 milijuna kuna što je 1.300.000 kuna jeftinije.

>> Suvlasnik MOL-a nakon pregovora s Vladom dao iskaz policiji

Zašto ministarstvo limenku cijeni po 7, 70 kuna? Kažu, nije još ništa naručeno. 'To su okvirne cijene koje se prema Zakonu o javnoj nabavi moraju naznačiti. Da li će ta pašteta biti 7,7 kuna ili 4 kune, uzet će se najkvalitetnija i najjeftinija', kazaoje Varga.

S paštetama je ministar otvorio i panel na Weekend media festivalu u Rovinju. Ministar Jakovina protiv paštete nema ništa, pogotovo ako je hrvatska. 'U svakom slučaju, ako je hrvatski proizvod, ako je nešto proizvedeno u našoj prehrambeno - proizvođačkoj industriji, u svakom slučaju dobro', kazao je Jakovina.

Ove godine za katastrofe, potrese i nepredviđene situacije Vlada je osigurala 13 milijuna kuna. Do sad je nabavljeno 10 tona jaja u prahu, 40 tona brašna, 20.000 litara ulja. 2.500.000 tona kukuruza i 4.600.000 tona pšenice. Zalihe mora biti, ako se ne potroše, udijelit će se, poručuju u ministarstvu, pučkim kuhinjama.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene