Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Surađuje s hrvatskim vlastima

Suvlasnik MOL-a nakon pregovora s Vladom dao iskaz policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sandor Csanyi odlučio je surađivati s hrvatskim vlastima i dati iskaz PNUSKOK-u.

Najbogatiji mađar Sandor Csanyi pristao je, nakon sastanka pregovaračkih timova Vlade RH i MOL-a, na ispitivanje u PNUSKOK-u te je završio s davanjem iskaza.

Csanyi je svjedočio o svojim saznanjima i ulozi u procesu MOL-ove kupovine 1, 6 posto Ininih dionica preko Zagrebačke burze krajem 2010. i početkom 2011. godine.

Radi se o već dobro poznatoj prijavi Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) podnesenoj još dok je na čelu te institucije bio Ante Samodol. Samodol je proučavajući MOL-ove transakcije došao do zaključka kako su Mađari te dionice stekli na ilegalan način te pritom oštetili ostale dioničare hrvatske naftne kompanije.

U kaznenoj prijavi Hanfa podnijela Državnom odvjetništvu kao jedan od okrivljenih naveden je i Chanyi temeljem svoje visoke funkcije u MOL-ovom menadžmentu.

Prikupljanje iskaza svih okrivljenih u toj kaznenoj prijavi dio je procesa kojim Državno odvjetništvo istražuje opravdanost kaznene prijave, a nakon čega će biti donesena odluka o podizanju optužnice ili odbacivanju kaznene prijave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako sve ne demantiraju Vrdoljak prijeti MOL-u: 'Pustit ćemo audio snimku pregovora u javnost' Slika nije dostupna Maras 'oprao' Vrdoljaka 'Tek kad se nešto dogovori onda se to izlaže javnosti, to je politika SDP-a'

'MOL je spreman razgovarati o promjenama dioničkog ugovora'

Na današnjem prvom sastanku pregovaračkih timova Vlade RH i MOL-a o naftnoj kompaniji INA razgovaralo se o načinu odvijanja pregovora i o područjima kojima će se pregovarati.

Pregovarački tim Hrvatske vlade vodio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a u timu je i ravnatelj Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, dok će u pregovorima u ime MOL-a sudjelovati potpredsjednik Uprave Sandor Csanyi i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

Obje strane u pregovorima usuglasile su tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed te će se svaki predloženi zaključak smatrati ispregovaranim kada bude predan u pismenoj formi i kada svaka strana uskladi svojim propisima odnosno ustrojstvu, priopćeno je iz Vlade. Svaka nova točka pregovora pokreće se kada je završena prethodna te za vrijeme trajanja pregovora neće biti neslužbenih sastanaka članova pregovaračkih timova.

''Iznimno sam zadovoljan atmosferom. Dogovorii smo pravila igre, te ćemo se ponovno sastati. Svima je u interesu uspješno upravljanje kompanijom, a MOL je spreman razgovarati'', rekao je ministar Ivan Vrdoljak.

>>NAJBOGATIJI Mađar i suvlasnik MOL-a stigao na pregovore s Vladom

Usuglašeno je i da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, kontrole troškova, investicija i raspodjela dobiti, istraživanja, razvoja i proizvodnje ugljikovodika, nabave i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata, veleprodaje naftnih derivata, maloprodaje naftnih derivata te plinsko poslovanje. (V.Š./J.F./S.V./Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene