Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HAK podsjeća

Vozači, od nedjelje vrijede nova pravila na cesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važan podsjetnik za sve vozače.

Od nedjelje počinje ljetno računanje vremena. Hrvatski autoklub je povodom toga za vozače pripremio podsjetnik o pravilima.

Pročitajte i ovo Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana.

UŽIVO Prije pada brzina zrakoplova bila 564 km/h, piloti pokušavali pokrenuti motore?

No, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn. Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja prometnih propisa, HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Gdje su svjetla obavezna tijekom cijele godine?

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja.
Na autocestama obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

Gotovo je! Hrvatski reprezentativac ismijan od vlastitog trenera

Svjetla i sigurnost

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima.

Upitnik o autoosiguranjima

Hrvatskom autoklubu potrebna su vaša razmišljanja i iskustva s autoosiguranjima pa vas moli da sudjelujete u njihovoj anketi do koje možete doći putem OVOG LINKA.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene