Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila za Novu TV

JESMO LI SIGURNI? 'Napad u srcu EU je poziv na buđenje. Apsolutne sigurnosti danas nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku za Novu TV govorio je o eventualnim motivima posljednjih terorističkih napada.

Jesu li ovi napadi odmazda za uhićenja i pokušaj terorista da kažu da ih se zapravo ne može zaustaviti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjegnuta eskalacija? Što će pad rakete značiti za nastavak rata u Ukrajini? Stručnjak za DNEVNIK.hr: "Rusija dobro pazi da ne prijeđe granicu" Slika nije dostupna Vlatko Cvrtila za DNEVNIK.hr Gdje je Hrvatska u sukobu na istoku i kako se miješaju nove karte: "Mirno doba je iza nas. Ulazimo u početak hladnog rata 2.0"

Ne mora ih se nužno interpretirati kao osveta za uhićenje osobe koja je bila vezana za napade u Parizu. Oni se mogu prije svega promatrati kao posljedica sadašnje situacije u svijetu i pokušaj da se ovakvim tipom političkog nasilja pošalju određene poruke.

Jesu li sigurnosne službe zakazale?

Bez obzira što su mjere sigurnosti bile na visokoj razini nažalost sada vidimo da takvu vrstu napada možemo teško spriječiti. Napad u srcu Europske unije je poziv na buđenje.

Što bi konkretno političari na razini europske unije sada trebali napraviti?

Treba porazmisliti da se promjeni neke druge politike, od obrazovnih do politika spriječavanja nasilja, odnosno svih onih politika koje bi ipak stvarale jedan dugoročniji ambijent koji bi bio stabilniji.

Je li Hrvatska sigurna?

Apsolutne sigurnosti danas nema. Ono što nas na neki način možda izdvaja iz te cijele situacije da nismo država koja je na neki način potencijalno zanimljiva meta. Kao što vidimo oni ciljaju ona mjesta koja će izazvati najveći šok. Nažalost moramo se polako navikavati da živimo u jednom razdoblju gdje ovakav tip političkog nasilja će postati svakodnevica, gdje neće vjerojatno nijedna država biti izuzeta iz toga i gdje će postojati velika mogućnost da se tako nešto dogodi.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene