Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Crvtila o krizi

HOĆE LI VOJSKA ČUVATI HRVATSKE GRANICE? 'Ilegalni prelasci će se povećati, a vojska može ojačati našu sigurnost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Vlatko Cvrtila danas je komentirao najave o izmjenama Zakona o nadzoru državne granice kojima bi se omogućilo sudjelovanje vojske u čuvanju granice.

Profesor Vlatko Cvrtila slaže se s tim da bi trebalo imati zakonski riješeno slanje vojske na granice, uzimajući u obzir situaciju s migrantskom krizom, ali se nada da tu opciju nećemo nikada koristiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

'To je dobra mjera podostrožnosti. Naše granice su jako zahtjevne, a vojska je dodatni element koji može ojačati našu sigurnost', kazao je Cvrtila.

Na pitanje kada bi bilo preporučljivo slati vojsku na granicu kazao je da su to slučajevi ukoliko bi veliki migrantski val dolazio na granicu, a naš sustav prihvata ne bi bio dovoljan te bi se moglo doći do određene razine kaosa.

Druga situacija je kada bi se pojačale ilegalne migracije gdje policija više ne bi bilo u mogućnosti čuvati našu granicu.

'Na žalost mogu predvidjeti da će se ti ilegalni prelasci povećati, jer su se države na balkanskoj ruti počele organizirati, države sjevernije od nas počele su prihvaćati manje. To znači da se svi moramo posložiti kako ćemo sve to voditi. Posljedica toga bi moglo biti širenje ilegalnih mreža. One već sada rade, a pritisak prema Europi, ako se neće moći legalnim, pokušat će ići ilegalnim putem. To je situacija u kojoj bi oružane snage bile dobre u popunjavanju naših kapaciteta na našim granicama' rekao je Cvrtila.

Napominje kako je naše susjedstvo takvo da u kriznim situacijama za čuvanje granica treba koristiti i vojsku te pretpostavljan da će se povećavati broj migranata s toplijim danima.

'Možda nikada nećemo iskoristiti vojsku, ali dobro je da to imamo zakonski riješeno', zaključio je Cvrtila.

Ministar unutarnjih poslova najavio je da će se najvjerojatnije ići u izmjene zakona. 'Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali potpuno se oslanjamo na policijske snage. To su napravili Slovenci, Srbi, tako da ćemo najvjerojatnije i mi taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti', rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Reiner: Slanje vojske na granicu ovisi o sigurnosnoj procjeni; Kotromanović: Ne treba žuriti

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner kazao je  da o sigurnosnoj procjeni ovisi hoće li zemlja slati vojsku na granicu, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović smatra da Hrvatska ne treba žuriti sa slanjem vojske na granicu.

"Teško mi je u ovom trenutu reći je li potrebno slati vojsku na granicu. Neke zemlje su to uvele, a hoće li to u Hrvatskoj biti potrebno ili ne ovisit će o sigurnosnoj procjeni", kazao je Reiner upitan treba li Hrvatska slati vojsku na granice.

Smatra i da tek treba vidjeti hoće li se pred Saborom pojaviti novi Zakon o obrani koji bi trebao omogućiti da vojska ide na granice.

Bivši ministar obrane Kotromanović drži kako ne treba žuriti s slanjem vojske na hrvatsku granicu ocjenivši kako za rješenje izbjegličke krize treba prisiliti Grčku da kao prva granica Schengena i EU-a radi svoj posao.

Smatra da Hrvatska ima vremena angažirati oružane snage jer su spremne i, ako je potrebno, za dva sata mogu biti na granici. "Treba pratiti razvoj situacije i prisliti Grčku da, kao prva granica Schengena i EU, napravi što je potrebno. Tada će biti lakše Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji", naglasio je.

Dodao je i da se prije toga trebaju napraviti i sve zakonske pretpostavke kako bi vojska mogla izaći na granicu. Drži kako Hrvatska, bude li potrebno, uvijek može brzo reagirati i u Saboru to zakonski riješiti.

Kotromanović je novoj vladi predložio da, kao što je i SDP-ova, po tom pitanju radi bez žurbe i nervoze jer, smatra, nema opasnosti. Izrazio je i nadu da Hrvatska na kraju, kao i neke druge zemlje, neće završiti sa žicom na granici. "Duboko se nadam da neće", dodao je.

Istaknuo je da ih je sadašnja vlast, a bivša oporba, žestoko prozivala da na granicu pošalju vojsku rekavši kako se zalagao da se ta odluka donese "hladne glave", a ne na temelju "poziva iz Budimpešte ili ne znam koga". Ocijenio je i da je hrvatska vojska u izbjegličkoj krizi napravila dobar posao, podsjetivši da su davali potporu Ministarstvu unutarnjih poslova u organizaciji kampa te su odlično odradili logističke poslove.

Uz to, kao bivši ministar obrane, koordinirao se s ministrima u regiji kako najbolje riješiti izbjegličku krizu. "Ulogu Oružanih snaga u tom vremenu smatram izvrsnom", kazao je Kotromanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene