Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duplo veća cijena odvoza otpada

Vlasti ovog hrvatskog grada odobrile još veće pražnjenje novčanika svojih stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rijeci će od rujna prosječna cijena odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada po kućanstvu, s PDV-om, s 33,63 kune porasti na 70,16 kuna, a taj je prijedlog prihvaćen u utorak na kolegiju riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela.

Komunalnom društvu Čistoći dana je suglasnost na veće cjenike gospodarenja komunalnim otpadom iz kućanstava i iz gospodarstva s primjenom od 1. rujna ove godine, a s tim su se složili Nadzorni odbor Čistoće i Savjet za zaštitu potrošača.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ostala bez ušteđevine Desetke tisuća eura žena je predala lažnoj bankarici koja joj je došla na vrata Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan rekla je da je posljednje poskupljenje usluga Čistoće bilo 1995. iako je bilo korekcija u strukturi cijene u skladu sa zakonskim odredbama. Početkom ove godine cijena je smanjena za 8,1 posto zbog smanjenja stope PDV-a.

Po njezinim riječima, troškovi gospodarenja otpadom su se povećali, a najveći troškovi nastali su posljednje dvije godine zbog promjene u načinu zbrinjavanja otpada. Zbog kašnjenja početka rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine, od lipnja 2015. do ožujka 2017. prikupljeni otpad odlagao se izvan Primorsko-goranske županije, što je uzrokovalo znatne troškove, objasnila je. Dodala je kako je na početku rada Marišćine u ožujku ove godine s tvrtkom "Ekoplus Rijeka", koja upravlja tim centrom, potpisan ugovor o obradi i zbrinjavanju komunalnog otpada po cijeni od 470 kuna po toni otpada, što je, istaknula je, dodatni trošak u poslovanju Čistoće.

Kukuljan je rekla kako se procjenjuje da će idućih godina u centru Marišćini obrađivati oko 60.000 tona komunalnog otpada na godinu te da će troškovi gospodarenja komunalnim otpadom biti 106,6 milijuna kuna na godinu. Ako se cijena ne poveća, prihodi na godinu bit će 53,7 milijuna kuna te će gubitak biti 52,9 milijuna kuna, dodala je.

Obersnel: Odluka o povećanju cijena nije popularna, ali znali smo da nas to čeka

"Znamo da nije popularno donositi takve odluke, no znali smo što nas čeka od trenutka kad smo krenuli u realizaciju centra Marišćine", rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Podsjetio je da povećanja cijene nije bilo 22 godine te kako se tek od početka rada Marišćine može govoriti o zbrinjavanju otpada jer se do tada otpad samo zakopavao, što je to bilo jeftinije rješenje od sadašnje ekološki prihvatljive varijante zbrinjavanja mehaničko-biološkom obradom. Ta je metoda obrade otpada propisana strategijom gospodarenja otpadom i planom gospodarenja otpadom, koji je predvidio gradnju 20 županijskih centara, rekao je, ističući da je dosad počeo raditi samo centar Marišćina, a uskoro se očekuje početak rada Kaštijuna u Istri.

Obersnel je istaknuo da Čistoća zbrinjavanje otpada na mjesec mora platiti između dva i pol i tri milijuna kuna po cijeni od 470 kuna po toni otpada te da bez povećanja cijene taj trošak nije moguće pokriti. Podsjetio je da je prije početka rada Marišćine Čistoća bila prisiljena odvoziti otpad na razna odlagališta u Hrvatskoj. Povećanje cijene odnosi se isključivo na buduće troškove zbrinjavanja u centru Marišćini, rekao je i zaključio: "Pred nama je da nađemo model stimulacije građana za odvajanje različitih frakcija otpada, što bi se poticalo kroz nižu cijenu - tko više odvaja i stvara manje otpada za Marišćinu, manje i plaća." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene