Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepucavanje

Vlast i oporba: Ne žele sudbinu Grčke, ali nemaju ni rješenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijeve stranke oporbe sastale su se u Istri i napale vlast uz poruku - spremni smo za izbore.

Vlast pak odgovara na kritike da Hrvatska nije Grčka. Kavicu na labinskom suncu nisu pokvarili ni prosvjednici s porukama 'Rockwool nas ubija'. Oporbena dvojka IDS i SDP čekali su trećega, uvijek stiže u zadnji tren, Radimira Čačića. Trojki je, kažu, dosta vlade. 'Mi ne zazivamo izbore niti ih možemo raspisati, ali smo spremni, ozbiljno razgovaramo i u Hrvatskoj se mora uvesti red. Ovo što trenutačno plaćamo je najveća cijena', poručio je Zoran Milanović. Iako tvrde da su spremni, odgovor na pitanje koji bi im bio prvi korak u spašavanju Hrvatske, zvuči kao šala. 'Prvi potez bi bio dubinska analiza financija, drugi potez bi bio dubinska analiza financija, a i treći potez bi to bio', rekao je Milanović.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

>> Milanović: Mi ne zazivamo izbore, ali spremni smo

Brzi odgovor

Iz Zagreba je stigao brzi odgovor na sve teze oporbene trojke. Prijevremenih izbora neće biti, a Vlada ima tri cilja. 'Završetak poregovora, gospodarski oporavak i borba protiv korupcije, ništa od toga da imamo prijevremene izbore, a kako ih neki ovi ciljevi smetaju, vidjeli ste po reakcijama SDP-a na neke podignute optužnice', kaže ministar financija Ivan Šuker.
Oporba ironizira svaki vladin potez pa tako i ukidanje jedne stope kriznog poreza. 'Ovo je marketinški blef', komentirao je Radimir Čačić. 'O tome je li to trik ili nije, osjetiti će građani na isplati plaća u sedmom mjesecu i to će ga demantirati', poručio je Šuker.

'Hrvatska kao Grčka'

Hrvatska je kao Grčka, zaključeno je u Labinu. Trojica stranačkih čelnika zahtijevaju decentralizaciju i više novca za lokalnu upravu. 'Poznato je da je Hrvatska uz Grčku najcentraliziranija država Europe', smatra Ivan Jakovčić.'Kako se rukovodi jedinicama lokalne samouprave dva su sugovornika pokazala. Čačić i Jakovčić. Čačić je varaždinsku županiju ostavio poprilično zaduženu', komentirao je Šuker. Unatoč silnom oporbenom pesimizmu ipak smatraju kako Hrvatska neće financijski potonuti kao Grčka.

Nemaju rješenja

'Grčka je dokaz da EU nije 'Panacea' i da je u Uniji moguće otići krivim putem. Nadam se da će Hrvatska biti drugačija u EU i nadam se da će jedina sličnost biti glagoljica i njihov alfabet te količina otoka', rekao je Milanović. Ni vlast ni oporba Hrvatskoj ne priželjkuju sudbinu Grčke, no čini se da ni jedni ni drugi nemaju rješenja koja jamče uspjeh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene