Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbcuje Linićeve optužbe

Ljutić: 'Bio bih genije kada bi Mali biskviti mogli naštetiti Krašu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljutić negira da je želio uvoziti čokoladu iz Poljske već su 'Mali biskviti', kaže, trebali proizvoditi - biskvite. Priznao je da je prokuristica Kraša Marica Vidaković njegova teta.

Poduzetnik Tomislav Ljutić opovrgnuo je danas optužbe koje je na njegov račun iznio bivši ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Slavko Linić da je špekulant i oportunist te ustvrdio da je sve radio transparentno i u dobroj vjeri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Linić branio Šegona Bauk: Nalaz DORH-a je dobra i očekivana odluka Slika nije dostupna Nema kaznenog djela Šegon: DORH je potvrdio da smo Linić i ja bili u pravu

Odbacio je Linićeve tvrdnje kako je želio naštetiti Krašu, ustvrdivši kako je to nemoguće s 40 milijuna kuna i da bi bio genije kada bi to mogao te bi vjerojatno bio na čelu Nestlea. Upitan koji su mogući Linićevi motivi za to Ljutić je rekao kako "očito radi uslugu vodstvu Kraša".

Otklonio je optužbe za krađu intelektualnog vlasništva i recepture i tvrdnje da je angažirao Krašev menadžment i kadar rekavši da u trenutku predaje zahtjeva za kredit HBOR-u oni više nisu bili Kraševi zaposlenici. Odbacio je optužbe da je državnim novcem želio uništiti Kraš pojasnivši da HBOR ne daje gotovinu, nego, u konkretnom slučaju, plaća opremu dobavljaču, da je pristao na sve tražene instrumente osiguranja kredita u slučaju neuspjeha projekta.

Ocijenio je kako je i Linićev jučerašnji istup bio u funkciji da ga se onemogući napominjući da su i komercijalne banke, (nakon nemogućnosti dobivanja kredita HBOR-a), zastale s praćenjem njegove tvrtke 'Mali biskviti u ostvarenju projekta proizvodnje biskivita 'Minky Manky'. Opovrgnuo je tvrdnje da je namjeravao prepakiravati čokoladu uvezenu iz Poljske.

Rekao sam da je država u velikim problemima, ako se ministar financija bavi time kako zaustaviti poslovanje jedne tvrtke i poduzetničku inicijativu, rekao je Ljutić dodavši kako se i dopisom obratio Liniću, ali nije dobio odgovor. Potvrdio je da je prokuristica Kraša Marica Vidaković njegova teta (mamina sestra) koja mu se zaklela da o svemu ništa ne zna.

Kraš: Mali biskviti koristili Kraševe poslovne tajne

Problemi su počeli kada dokumentacija o projektu predana HBOR-u postaje javna, odnosno kada netko iz Kraša dolazi u njezin posjed i nakon što Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG) odugovlači s davanjem pozitivnog mišljenja

Iz Kraša je, kako je rekao, otišao kad je osjetio nerazumijevanje za svoje ideje i kad se tvrtka počela baviti poslovima koji joj nisu temeljna djelatnost.

Ustvrdio je kako ne poznaje premijerovog brata Krešimira, kao ni samog premijera već jedino ministra podzetništva Gordana Marasa. Također je odbacio tvrdnje da je namjeravao poslovati s Atlantic grupom premijerovog prijatelja Emila Tedeschija.

Pojasnio je, odgovarajući na novinarski upit, kako je namjeravao pokrenuti proizvodnju biskvita u Krapini sa 64 zaposlenika, velikom većinom prozivodnih, koji bi radili šest dana u tjednu tri smjene i koji bi bio uspješan, ne samo u Hrvatskoj, nego i regiji, a njegov je projekt dobio vrlo dobra mišljenja konzultanata.

Naglasio je kako protiv njega (Ljutića) nema ni optužnice ni postupka da je učinio bilo što nezakonito. Postoje ugovori i plaćene fakture, angažirane su poznate kompanije za istraživanje tržišta, kazao je Ljutić iznijevši, u više od sat i pol izlaganja, opsežnu kronologiju zbivanja i dokumentaciju.

Ministri odbacuju optužbe

Članovi nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj, među kojima i ministri Grčić i Maras odbacuju optužbe bivšeg kolege Linića da se pogodovalo prilikom davanja kredita nekim tvrtkama.

Poručili su kako se sve radi transparentno javno i prema pravilima struke. Kredit tvrtki 'Mali biskviti koji je istaknuo Linić nije, kažu, sporan jer nije ni odobren.

'Nije odobren ali je postavljen uvjet pod kojim se eventualno može razmatrati da HBOR zajedno s poslovnom bankom uđe u odobrenje tog kredita', rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

'Nemam nikakve prijetelje u tvrtkama bio to Kraš ili bilo koja tvrtka i ti Mali biskviti. Ja radim u interesu građana. Mene nećete vidjeti na druženjima s članovima uprava koje su zainteresirane da netko dobije ili ne dobije kredit od HBOR-a', tvrdi ministar poduzetništva Gordan Maras.

'Da se netko tražio, nije. Jer svi su svjesni, većina da tako kažem, da stvari idu po zakonu, po pravilima i nema ništa mimo', rekao je Srđan Gjurković, član NO HBOR-a. (Hina/D.S.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene