Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić otvorio temu

Kraš: Mali biskviti koristili Kraševe poslovne tajne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema saznanjima Kraša, tvrtka Mali biskviti je u postupku odobravanja kredita HBOR-a koristila poslovne informacije Kraša i njegovih poslovnih partnera koje predstavljaju poslovne tajne, priopćeno je iz Kraša iz kojeg ističu i kako bi se tim kreditom financirala dijelom i proizvodnja izvan Hrvatske i to proizvoda koji su konkurenti Kraševom "Životinjskom carstvu" i drugim brendovima.

"Prema našim saznanjima, društvo Mali biskviti d.o.o. čiji je osnivač i direktor Tomislav Ljutić, bivši član Uprave društva Kraš d.d., je u postupku odobravanja kredita HBOR-a koristilo poslovne informacije Kraša i njegovih poslovnih partnera koje nisu javno dostupne i koje predstavljaju poslovne tajne našeg društva", navodi se u priopćenju kojim je Kraš reagirao na Ljutićev istup u povodu optužbi koje je na odobravanje HBOR-ova kredita Malim biskvitima iznio bivši ministar financija Slavko Linić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..."

Iz Kraša također ističu kako su u postupku odobravanja kredita iznesene netočne informacije o prelasku velikog broja vodećih Kraševih radnika društvu Mali biskviti. "Prema dostupnim informacijama, kreditom bi se financirala dijelom i proizvodnja izvan RH i to proizvoda koji prema tvrdnjama društva Mali biskviti predstavlja konkurenta poznatog Kraševog branda Životinjsko carstvo i drugih, što je izravno protivno temeljnoj svrsi HBOR-a - poticanju razvoja i izvoza domaćeg poduzetništva", naglašavaju iz Kraša.

Milanović: To je sve neistina. Linić se drži obećanja da će nas blatiti

Kraš trenutno ne raspolaže s dovoljno informacija kako bi mogao zauzeti svoje konačno stajalište u pogledu pravnih kvalifikacija poduzetih radnji društva Mali biskviti, zaključuje se u priopćenju Kraša.

Bivši ministar financija Slavko Linić na današnjoj je konferenciji za novinare opširno govorio i o slučaju kredita HBOR-a tvrtki Mali biskviti, tvrtke koju je osnovao Ljutić s 20 tisuća kuna, a u svibnju 2013. je zatražila kredit od 20 milijuna kuna.

Linić je rekao da je, iako je Uprava HBOR-a pod pritiscima odobrila kredit, on inzistirao da ga riješi Nadzorni odbor, što nije učinjeno do danas.

Objasnio je da su Mali biskviti, uz pomoć Quaestus fonda, planirali povećati temeljni kapital za tri milijuna kuna, ako se kredit odobri, ali i kako je smatrao da je cijela predložena financijska konstrukcija bila previše rizična, jer je od ukupno 40 milijuna kuna ulaganja, 38 milijuna kuna trebalo biti iz kredita. Uz to, dodaje, Quaestus je tražio i da se njegova ulaganje otkupi u roku četiri godine, uz 12 posto kamate.

Takvi povrati nisu realni, ustvrdio je Linić dodajući kako bi Mali biskviti, uz proizvodnju biskvita, uvozili i čokoladu iz Poljske te uništili "Kraš državnim novcem".

Reagirajući na Linićeve tvrdnje, vlasnik tvrtke Mali biskviti Tomislav Ljutić izjavio je da ga Linić već mjesecima blati štiteći interese svojih prijatelja iz uprave Kraša te da je izjavama u vezi njegove tvrtke prekršio bankarsku i poslovnu tajnu zbog čega je najavio mogućnost pokretanja tužbe protiv njega. "Linić je prekršio bankarsku i poslovnu tajnu", ustvrdio je Ljutić u prilogu emisije Hrvatska uživo.

Na novinarsko pitanje najavljuje li zbog toga pokretanje tužbe protiv Linića, Ljutić je odgovorio: "Među inim, ali i zbog nanošenja štete društvu i meni osobno". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene