Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ukidanju zaštite

Vlahušić: Udruge koje su se žalile UNESCO-u su 'cinkaroši'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ono što je za mene neprihvatljivo je to što udruge svoj vlastiti grad prijavljuju UNESCO-ou, cinkaju i tužakaju, a mogući rezultat uključuje i skidanje Dubrovnika s UNESCO-ove liste, rekao je Vlahušić.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u ponedjeljak u vezi s mogućnošću da bi UNESCO na skorašnjoj konferenciji u Dohi, zbog izgradnje golfskih projekta na Srđu, taj grad mogao izbrisati s popisa zaštićene svjetske baštine kako ne vidi da će projekt golfa na Srđu negativno utjecati na povijesnu jezgru, a udruge koji su se žalile UNESCO-ou nazvao je 'cinkarošima'.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika Projekt na Srđu Gradonačelnik Dubrovnika prozvao Mesića zbog svjedočenja: "To je frapantno"

'Vile i apartmani neće biti vidljivi iz povijesne jezgre pa samim time ne postoji mogućnost ugrožavanja koja se spominje. Koja je razlika ako gradimo na Srđu ili u Mokošici kad se ni jedno ni drugo neće vidjeti iz grada?', upitao se Vlahušić. Ocijenio je da je riječ o jednoj udruzi koja se igrala s emocijama građana, koja je dovodila profesionalce koji rade za sebe, i druge udruge, a neke od njih plaća i grad.

'Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda?'

Na konferenciji za novinare s temom 'Grad Dubrovnik i očuvanje kulturno-povijesne baštine' Vlahušić se osvrnuo i na pismo koje su predstavnici nekih dubrovačkih udruga poslali UNESCO-ou. Istaknuo je kako mu je neprihvatljivo da udruge iz Dubrovnika prijavljuju svoj vlastiti grad UNESCO-ou nazivajući ih 'cinkarošima'.

'U našem gradu postoji puno kritika, a one su opravdane jer su pokazatelj različitog mišljenja. Međutim, ono što je za mene neprihvatljivo je to što udruge svoj vlastiti grad prijavljuju UNESCO-ou, cinkaju i tužakaju, a mogući rezultat uključuje i skidanje Dubrovnika s UNESCO-ove liste', rekao je gradonačelnik Vlahušić.

'Nije UNESCO radio nikakvu inspekciju, cijela je situacija nastala zbog prijava udruga. Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda? Pitajte voditelja UNESCO-oa što misli o svemu tome', poručio je gradonačenik.

Ustvrdio je kako je projekt golfa na Srđu dobio sve potrebne suglasnosti te prošao ekološke studije i dobio pozitivna mišljenja Ministarstva kulture, Odjela UNESCO-oa pri Ministarstvu kulture te svih mjerodavnih državnih tijela.

Govoreći o projektima vezanim uz kulturno-povijesnu baštinu i njezino očuvanje, Andro Vlahušić je istaknuo kako je obnova kompleksa Lazareta pri kraju te da je predan zahtjev za uporabnu dozvolu.

'Također, grad Dubrovnik preuzima i obnavlja ljetnikovce u Rijeci dubrovačkoj, uskoro dobivamo i bivšu zgradu HTV-a Vilu Čingriju, u iduće dvije godine bit će obnovljena i tvrđava na Srđu, ovaj tjedan otvara se i samostan sv. Klare, a Zavod za obnovu postao je gradski zavod', rekao je.

'Projekt ne ugrožava povijesnu jezgru grada'

Vlahušić se osvrnuo i na optužbe udruga kako gosti s kruzera štete kulturnoj baštini grada.

'U gradu radi tri tisuće ljudi i ima četiri tisuće stolaca. Kome to smeta? Kome smeta život na ulicama? Na koji način će to ugroziti kamen?', upitao je i podsjetio kako se iste političke opcije koje se protive gužvama protive i naplaćivanju naknade za iskrcaj gostiju i podizanju cijene ulaznica na zidine.

Najavljujući sudjelovanje na UNESCO-ovoj konferenciji u Kataru sredinom mjeseca, rekao je kako su se Vlada, Ministarstvo kulture i grad Dubrovnik ozbiljno pripremili za konferenciju u na kojoj će se raspravljati o zaštiti Dubrovnika kao dijelu svjetske kulturne baštine.

'Projekt golfa na Srđu je prošao sve procedure, a vi vjerujte kome hoćete", istaknuo je Vlahušić te ponovio kako projekt golfa na Srđu apsolutno ne ugrožava povijesnu jezgru grada. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene