Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobe s dvostrukim prebivalištem

Vlada staje na kraj glasačkom kaosu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Netom završeni predsjednički izbori mogli bi biti i posljednji na kojima će vladati zbrka s biračkim popisima. Vlada ukida mogućnost dvostrukog prebivališta, a tko ne živi u Hrvatskoj, ne može ovdje biti ni prijavljen.

U Dusinama i ostatku vrgoračkog kraja javna je tajna da na jednoj adresi bude i više od 400 prijavljenih glasača. Ne žive oni u neboderima, nego u malim kućama. Susjedi iz Hercegovine uz glasačka, konzumiraju i socijalna prava na štetu državnog proračuna. Vlada je stoga odlučila ukinu ti dvojna prebivališta, a policiji se daju ovlasti za brisanje fiktivnih stanovnika. 'Intencija je da se krene u provjeru prebivališta za osobe za koje se raspolaže podacima da ne prebivaju na adresi koja im je evidentirana u MUP-u kao adresa prebivališta', rekao nam je Ivica Buconjić, državni tajnik u MUP-u.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Prvi je to korak i prema čišćenju popisa birača, a koliko će policija imati posla, ovisi i o lokalnim vlastima od kojih neke pobjedu na lokalnim izborima mogu zahvaliti upravo fiktivnim biračima. 'MUP će to raditi po službenoj dužnosti odnosno na zahtjev i inicijativu tijela državne Uprave i tijela lokalne samouprave', kaže Buconjić, a pomoć se očekuje od BIH-a i Srbije. Izbjeglice koje se nemaju gdje vratiti neće se brisati, ostali će morati odlučiti gdje žele prebivati. 'Ta kategorija ljudi će i dalje moći doći na izbore, ako to žele, ali svi drugi koji su koristili ratne okolnosti i nesređeno stanje nakon rata, oni će biti izuzeti iz takvih pogodnosti', objasnio je Milorad Pupavac iz SDSS-a.

'Kod ranije Vlade očito nije bilo iz nekog razloga očito dovoljno političke volje da se to završi', zaključio je Pupovac. Završit će i kaznama od 500 do 3000 kuna za sve osobe u Dusinama, ali i drugim mjestima koje će i dalje pokušavati izigrati sustav.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene