Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NABAVA I PRODAJA ENERGENATA

Nakon afere u Ini, Vlada provjerava poslovanje HEP-a: Izvanredna revizija pročešljat će sve ugovore

Aktualno Galerija HEP: Ilustracija - 1 HEP: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Frane Barbarić Frane Barbarić Foto: DNEVNIK.hr HEP: Ilustracija - 3 HEP: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr HEP: Ilustracija - 4 HEP: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 HEP: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Nakon velike plinske afere u Ini, Vlada kreće u kontrolu poslovanja druge velike nacionalne energetske kompanije - Hrvatske elektroprivrede.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u HEP šalje izvanrednu reviziju koja će pročešljati sve ugovore o nabavi i prodaji energenata koje je kompanija sklopila u posljednjih godinu i pol.

Stručnjaci iz tvrtke Confida idućih će mjeseci proučavati HEP-ove ugovore o trgovini energentima. Ipak, čelni čovjek HEP-a u takvom postupanju ministra Filipovića ne prepoznaje sumnje u zakonitost svog rada, već upravo suprotno.

"Nakon ove velike afere što smo imali u Ini vezano za energente, dapače. To je jedan dobar potez koji je ministarstvo odlučilo napraviti. Mislim da to treba napraviti u svim poslovnim subjektima u Republici Hrvatskoj koji su u pretežito državnom vlasništvu. Do sada smo svake godine imali niz revizija i provjera. Vjerujem da će i ova revizija pokazati da je upravljanje kao i cjelokupno poslovanje do sada u redu", rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić.

Pročitajte i ovo Videozid: Toplana i plin - 4 Dobre vijesti Gotovo mjesec dana kasnije: Kreće sezona grijanja, HEP počeo isporuku toplinske energije za 130 tisuća građana u šest gradova

Pročitajte i ovo Ilustracija smanjenje potrošnje Kako uštedjeti na računima za struju ove zime? HEP ima savjete za građane

Da je to dobra ideja slaže se i oporba koja je nedavno ministra Filipovića na saborskom odboru za gospodarstvo rešetala pitanjima o HEP-ovoj kupnji plina.

Sad revizorima predlažu i koje bi ugovore trebalo prekontrolirati.

"Znamo da je država dala HEP-u jamstvo za jedan izuzetno veliki kredit za punjenje podzemnog skladišta Okoli i činjenica je da je HEP tri posto ukupne količine plina, a to u postotku izgleda malo, ali u kubicima su to milijuni kubika koje su oni kupili od DXT-a, jedne tvrtke iz onog famoznog kvarteta koji je opljačkao Inu za milijardu kuna", kazala je nezavisna zastupnica Vesna Vučemilović.

Pred revizorima je složen posao. Prema službenim podacima HEP-a kompanija je samo što se tiče nabave plina i električne energije od 1. siječnja prošle do 30 rujna ove godine sklopila 1490 ugovora s 44 dobavljača.

Iako iz HEP-a ne žele otkriti vrijednost tih ugovora, izvjesno je kako se radi o milijardama kuna. Je li i u tim poslovima neki hrvatski umirovljenik postao milijarder, znat će se po završetku revizije, kroz dva mjeseca, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene