Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Evo kome će država i pod kojim uvjetima otplaćivati pola rate kredita za stan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u saborsku proceduru uputila strategiju nacionalne sigurnosti te zakon o sustavu domovinske sigurnosti.

Premijer Andrej Plenković dao je na početku osvrt na aktualna događanja.

Pročitajte i ovo Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program" Peđa Grbin O HDZ-u i DP-u Grbin: "Nema boljeg ljepila od novca"

"Svi možemo biti zadovoljni sa završetkom lokalnih izbora. Čestitam svim izbornim pobjednicima koji preuzimaju odgovornost. U duhu partnerstva koje promoviramo nastavit ćemo provoditi politiku ravnomjernog razvoja zemlje. Očekujem od vas da budete angažirani i susretljivi", poručio je Plenković.

Osvrnuo se i na sufinanciranje izgradnje Pelješkoga mosta za kojeg je EU odobrila 357 milijuna eura.

"Otvaramo put da se do 2020. ili 2021. projekt spajanja juga Hrvatske završi", kazao je premijer.

Dobili smo i dva milijuna eura iz fondova za branitelje koji su organizirani u zadruge da se i dalje bave poduzetništvom.

Strategija nacionalne sigurnosti

Ministar obrane Damir Krstičević predstavio je strategiju nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

"Politika vade usmjerena je na postizanje sigurnosnih uvjeta. Svjesni smo da se sigurnosna paradigma promijenila: prije su se države pripremale za obranu, a danas imamo nekonvencionalne prijetnje, terorizam, kibernetičke napade, elementarne nepogodne, hibridno djelovanje te moramo imati sposobnosti predviđanja. Definirali smo slabosti sustava", istaknuo je Krstičević dodavši da predložena strategija definira četiri nacionalna interesa i devet strateških ciljeva.

Nacionalni interesi definirani Strategijom su - sigurnost, dobrobit i prosperitet, nacionalni identitet, međunarodni ugled i utjecaj te ravnopravan položaj, suverenitet i opstanak.

Strateški ciljevi su dostizanje najvišeg stupnja sigurnost i zaštite stanovništva te kritičnih infrastruktura, uspostava razvoja sustava domovinske sigurnosti, razvoj i održavanje snažne i aktivne obrane, ekološka Hrvatska i razvoj snažnog i održivog gospodarstva.

"Pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje i mislim da je društvo zrelo za postizanje konsenzusa oko ovog dokumenta", kazao je ministar.

Vlada je usvojila i Nacrt prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti

"Zakonom se uspostavlja sustav domovinske sigurnosti radi sustavnog upravljanja sigurnosnim rizicima. Zakon regulira koordiniranu upotrebu postojećih resursa i definira upravljanje u krizama. Tu su unutarnji poslovi, obrana, vanjski poslovi, pravosuđe, financije. Središnje tijelo je Vijeće za nacionalnu sigurnost. Osniva se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao tijelo za usklađivanje rada sustava. U kriznim će koordinacija Vladi predlagati proglašenje krize i način odgovora na krizu", pojasnio je ministar.

"Dva su to okvira koja će pojačati sigurnosni sustav u Hrvatskoj i omogućiti brže reakcije na krize i prijetnje", poručio je Plenković.

Sufinanciranje kredita za mlade obitelji

Vlada je u saborsku proceduru uputila nacrt konačnog prijedloga zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Svim osobama mlađim od 45 godina država će  sufinancirati kredit za kupnju prve ili veće kuće, stana ili pak izgradnju kuće. To se odnosi i na obitelji koje imaju nekretninu, pa je prodaju kako bi kupili veći potreban prostor. Prema pojašnjenju ministra Kuščevića, država će u prve četiri godine sufinancirati 50 posto kredita. Ukoliko obitelj dobije dijete, sufinanciranje se produžuje za dvije godine. Vrijednost stana ne smije biti veća od 1500 eura po kvadratu, odnosno ukupni iznos do kojeg će država sufinancirati kredit je 100 tisuća eura. 

Kamatna stopa na zaduženje ne smije biti veća od 3,75 posto. Odluka se odnosi i na nove i na rabljene nekretnine.

"Očekujemo da će APN, nakon što zakon prođe proceduru, u srpnju raspisati poziv.  Za ovu godinu osigurano je 17, 5 milijuna kuna i očekujemo da će 1500 mladih hrvatskih obitelji riješiti svoje strambeno pitanje," kazao je Kuščević.

Produljenje roka za legalizaciju

Vlada je prodljula rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata i to do 30. lipnja 2018. godine. Odnosi se na one građevine koje su evidentirane na snimkama 2011. godine, dakle ne one koje su izgrađene nakon toga.

Hrvatska Vlada izrazila je interes da se sjedište Europske agencije za lijekove koja se nakon Brexita izmješta iz Londona smjesti upravo u našoj zemlji. Vlada je osnovala radnu skupinu koja će raditi na kandidaturi, no konkurencija je žestoka jer se od 27 država članica prijavila čak 21 zemlja. Riječ je o jednoj od najvećih agencija EU i kao što je kazao ministar zdravstva Milan Kujundžić - vrijedi pokušati.

Barišić bez komentara, Kuščević podržava stabilnost Vlade

Ministri polako stižu na Markov trg gdje u 10 sati počinje sjednica Vlada. Pavo Barišić, ministar obrazovanja, koji bi mogao ostati bez svoje fotelje ukoliko Andrej Plenković prihvati zahtjev HNS-a za ministarstvom obrazovanja, bio je danas bez komentara na mogući gubitak pozicije.

Bez ministarstva graditeljstva bi zbog HNS-ovog zahtjeva mogao ostati i HDZ-ovac Lovro Kuščević, međutim, kako se njemu u toj kombinaciji smiješi druga pozicija, ministra uprave, on je ipak u boljem položaju. 

"Ovdje se ne radi o Kuščeviću, Plenkoviću, ovdje se radi o budućnosti Hrvatske, stabilnosti Vlade. Mislim da je Ministarstvo uprave u prilično lošem stanju i bit će veliki izazov za onog tko dođe na njegovo čelo", ocijenio je Kuščević.

Na pitanje hoće podržati ministre iz HNS-a, ministar branitelja Tomo Medved kazao je da će se više znati nakon današnjih razgovora.

Hrvatski vojnici uključit će se u misiju međunarodne zajednice

Hrvatski vojnici u naredne dvije godine sudjelovat će u nekoliko misija izvan granica Hrvatske. Vlada je donijela dvije odluke vezane uz aktivnosti NATO-a pa će tako do 90 hrvatskih vojnika u sklopu borbene skupine pod vodstvom SAD-a biti raspoređeno u Poljskoj ove i iduće godine dok će pješačka mehanizirana satnija sa do 200 vojnika u okviru njemačke jedinice biti raspoređena u Litvi ove i iduće godine.

Hrvatska će se uključiti i u operaciju EU ”EUNAVFOR MED SOPHIA”, a riječ je o pomorskoj misiji EU-a na Sredozemlju koja se odnosi na borbu protiv krijumčarenja ljudima, odnosno migranata. Ove i iduće godine u misiji će sudjelovati do tri vojnika OS RH.

Isto toliko bit će ih raspoređeno u Kuvajtu u okviru operacije međunarodnih koalicijskih snaga "INHERENT RESOLVE". Radi se o vojnoj misiji međunarodne zajednice protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

"Riječ je o odlukama vezanim uz našu prticipaciju u međunarodnoj sigurnosti. O svim ovim odlukama odlučuje Sabor, predsjednica je dala prethodnu suglasnost. Na ovaj način jačamo svoju poziciju kao partnera u NATO-u i odgovorne članice EU te dajemo svoj doprinos", konstatirao je premijer Plenković. 

Četiri vodno-komunalna projekta na listi strateških

Vlada je uvrstila na popis strateških investicijskih projekta četiri projekta poboljšanja ili razvoja vodno-komunalne infrastrukture - u Đakovu, Metkoviću, Velikoj Gorici i Vukovaru, ukupno vrijedna više od 1,6 milijardi kuna.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene