Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vlada ne podupire SDP-ov prijedlog o liječenju neplodnosti, jer je 'nedorečen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada ne podupire SDP-ov prijedlog zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći te poziva zastupnike da ga ne propuste u drugo čitanje, jer ga smatra nedorečenim i po predloženim rješenjima dvojbenim, izjavio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem u Hrvatskom saboru.

'SDP-ov prijedlog, za kojega vjerujem da je u dobroj namjeri, potpuno je nedorečen', rekao je Golem, najavivši da će Vlada svojim zakonskim prijedlogom, koji će 'u najskorije vrijeme uputiti na javnu raspravu', puno bolje zadovoljiti standarde kontrole i kvalitete postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Vlada će, naglasio je, na sveobuhvatan način riješiti pitanja znanstvenih, moralnih, vjerskih i svih drugih aspekata hrvatskog društva u pogledu medicinske oplodnje.

Golem je istaknuo kako moderna medicinska znanost može činiti čuda, da je dokazala kako ulazi u područja koja nemaju granice, što je, naglasio je, vrlo tanko područje u kojemu, iako u najboljoj namjeri, postoji opasnost da znanost bude korištena kroz 'manipulacije koje zaslužuju prijezir i osudu'.

'Točno je da nemamo zakon, ali donoseći ovakav zakon ne bi se uvelo reda, stanje bi postalo još gore', ocijenio je, ustvrdivši kako je nužno ugraditi čvrst sustav kontrole i kvalitete u pomoći građanima u ostvarivanju jedne od temeljnih potreba - održavanje vrste.

Upozorio je da su se u postupcima liječenju neplodnosti do sada događale brojne zlouporabe, te da stoga Hrvatskoj treba zakon koji će onemogućiti da se takvo što događa. Treba osigurati da nema dvojbe čija je jajna ili sjemena stanica donirana, tko je odobrio postupak i tko je te stanice dobio, istaknuo je Golem.

O SDP-ovom zakonskom prijedlogu raspravljaju saborski klubovi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene