Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sutra 15. godišnjica međunarodnog priznanja Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska u ponedjeljak slavi 15. obljetnicu međunarodnog priznanja.

Prije 15 godina, 15. siječnja 1992., u jeku žestokog rata, kad je gotovo trećina Hrvatske bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije.
Priznanju zemalja Europske unije isti su se dan pridružile i
Austrija, Bugarska, Kanada, Madžarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 15. siječnja 1992. označio je danom "koji će zlatnim slovima biti uklesan u sveukupnu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskoga naroda".

U obraćanju hrvatskim građanima predsjednik Tuđman poručio je "....da je Hrvatska u tijeku cijele svoje povijesti - usprkos svim nedaćama i ograničenjima očuvala svoju nacionalnu i državnu samobitnost i nakon punih devet stoljeća vratila se u međunarodnu zajednicu kao slobodna i međunarodno priznata država".

- Hrvatska, svoja i suverena, neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet. Ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novog duhovnog obzorja i međunarodnog poretka mira i suradnje među narodima. Za oživotvorenje pune samostalnosti i neovisnosti Hrvatske dali su svoj obol, u pregnućima i žrtvama, svi naraštaji u tijeku naše napaćene, ali i slavne prošlosti. U taj vjekovima sanjani, sada ostvareni cilj ugrađeni su i velebni napori, stradanja i žrtve ljudi naših dana, podjednako domovinske i raseljene Hrvatske, rekao je tada
predsjednik Tuđman.

Prije 15. siječnja 1992., Hrvatsku je prvi priznao Island, 19.
prosinca 1991., a istoga je dana takvu odluku objavila i Njemačka, ali je odlučila da će njezino priznanje stupiti na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a.

Posebno važno priznanje dogodilo se pak 13. siječnja 1992., kad je Republiku Hrvatsku, prije no što su to učinile zemlje EU-a, priznala Sveta Stolica. Priznanje Hrvatske i Slovenije najavila je još 20. prosinca 1991. posebnim dokumentom u kojemu se odredila prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Dan nakon Svete Stolice Hrvatsku je priznao San Marino.

Hrvatsku su prije prosinca 1991. priznale i Slovenija, Litva,
Ukrajina, Latvija i Estonija, ali one u to doba ni same nisu bile
međunarodno priznate.

Do kraja siječnja 1992., Hrvatsku je priznalo još sedam zemalja - Finska, Rumunjska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Paragvaj i Bolivija.

Prva azijska i islamska zemlja (ako se ne računa Turska) koja je priznala Hrvatsku bio je Iran, a afrička Egipat.

Do primanja u Ujedinjene narode, 22. svibnja 1992., Hrvatsku su priznale Rusija, Japan, Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina.

Petnaestu obljetnicu međunarodnog priznanja RH Vlada će obilježiti svečanom sjednicom, na kojoj će, uz premijera Ivu Sanadera, prigodno govoriti i predsjednici države i Hrvatskog sabora Stjepan Mesić i Vladimir Šeks.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene