Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru drama, u Vladi sjednica

Plenković: "Monstruozne optužbe neće im proći. Vrijeme je razotkrivanja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego što se u Saboru trebalo glasovati o opozivu ministra financija Zdravka Marića, premijer Andrej Plenković sa svojom Vladom održao je redovitu sjednicu, možda i posljednju u mandatu ove političke garniture. Ministar Marić također je bio nazočan.

Premijer Andrej Plenković otvorio je sjednicu Vlade i pozdravio nove kolege, državne tajnike koji su zamjenjuju smijenjene Mostove ministre.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..." Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba



Osvrnuo se na jučerašnju raspravu u Saboru, no niti jednom riječju nije spominjao da HDZ, odnosno on kao premijer, ima potrebnu većinu u Saboru za obranu ministra Zdravka Marića a samim time i Vlade.

"Inicijativa koju je pokrenuo SDP o opozivu ministra Marića, rasprava je trajala dugo u noć. Ono što je bitno je da niti jedna od točaka koja je bila navedena u zahtjevu nije bila potkrijepljena činjenicama. Bila je to rasprava na temelju pamfleta, vidjeli smo da političke opcije nastoje ostaviti dojam da je Marić za nešto kriv i da treba snositi odgovornost. Ja kao političar, predsjednik Vlade pa i pravnik nikada neću dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja. Zbog toga što je kolega Marić dokazao da je kompetentan, da ima ljudski i profesionalni kreditbilitet, nikada nije postojala dilema hoćemo li ga ja i HDZ braniti. To se zove lojalnost. Pokazalo se da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja i digli su ruke protiv svog kolege u Vladi. To ne može proći bez reakcije i bez odgovora. Riječ je o timskom radu, korektnosti i na koncu ljudskosti. Takav stav imam danas i imat ću ga ubuduće. Da je kojim slučajem to bio netko iz Mosta, branio bih ga isto kao i Marića. Naši će kolege u Saboru kao i predstavnici drugih stranaka odlučivati o povjerenju Mariću i vrlo brzo ćemo znati rezultat. Znam da su razgovori vođeni na temelju argumenata, bez pritisaka i bez dovođenja drugih zastupnika u situacije koje su bile sramotne u hrvatskoj političkoj praksi koje rade neki zastupnici i koji jako dobro znaju koji su to. Monstruozne optužbe da ova Vlada i ja osobno šititi bilo čije kriminalne radnje i kriminal u Agrokoru - neće proći, naprosto zato jer su lažne i neistinite", kazao je Plenković u podužem izlaganju, vrlo hladnokrvan i miran, kao da se danas ne odlučuje o sudbini njegovog ministra a samim time i Vlade.

U svojem govoru Plenković se posebno obrušio na bivše partnere iz Mosta.

"Javnost i birači će procijeniti koji su politički akteri faktor stabilnosti, a koji nisu. Tu je ključna razlika između odgovornih opcija i onih koji imaju agendu rušenja. Tu nikada nećemo biti isti. Odgovorni i punoljetni ljudi s poslovnom sposobnošću će uvidjeti tko je tko. Sve ovo što se događa je jedna velika predstava političkog razotkrivanja", poručio je premijer Plenković.

HAC-u i Hrvatskim cestama odobreni novi krediti

Hrvatskim autocestama Vlada je dala jamstva za dva kredita od po 100 milijuna eura za podmirenje dijela dospjelih obaveza. Kako je pojasnio ministar Oleg Butković, HAC-u ove godine dospijeva na naplatu glavnica od 4,8 milijardi kuna. Krediti se uzimaju uz rok otplate od 10 godina uz četiri godine počeka.

Kredit je odobren i Hrvatskim cestama kojima, kako je kazao Butković, ove godine dospijeva na naplatu glavnica kredita od 1,7 milijardi kuna. Stoga im je Vlada dala jamstva za novi kredit od 60 milijuna eura koje će koristiti i za financiranje investicijskih projekta.

Vlada je osigurala 200 milijuna kuna za dio dugovanja zdravstvenih ustanova prema veledrogerijama.

Vlada je usvojila prijedlog zakona o morskom ribarstvu te prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lovstvu.

"Nervoza je u zraku, premijer nasmiješen, ali..."

Andrija Jarak, reporter Nove TV, nalazi se ispred Banskih dvora gdje je zakazana sjednica Vlade.

"PR stručnjaci su očito radili cijelu noć, jer svi ministri ponavljaju sve će biti dobro, očito je to dogovor. Premijer Plenković je nasmijan, nastoji pokazati da je sve pod kontrolom, no očito je da odlučuje foto-finiš i da se do zadnjeg neće znati tko ima većinu u Saboru. Nervoza je u zraku", javio je Andrija Jarak.

Na dnevnom redu Vlade 24 točke

U 9.30 sati trebala bi početi sjednica Sabora na kojoj se glasa o opozivu ministra financija Zdravka Marića o čemu ovisi i sudbina Vlade Andreja Plenkovića jer će se vidjeti ima i podršku saborske većine. No, baš kao da se ništa ne događa, s druge strane Markova trga Vlada održava svoju redovitu sjednicu.

Na dnevnom redu su, između ostalog, nacrti prijedloga zakona o morskom ribarstvu, zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lovstvu te konačni prijedlog zakona o postupcima naknade štete zbog povreda prava tržišnog natjecanja.

Vlada bi također trebala dati suglasnost Hrvatskim autocestama za nove kredite kako bi servisirale dospjele kreditne obaveze i financirale investicijske projekte.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene