Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koji su mogući scenariji

Dan odluke u Saboru - Može li Marić preživjeti i ostati ministar?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na saborskim hodnicima glavno je pitanje ovih dana tko ima većinu i za što. Jučer su počele kalkulacije je li premijer Plenković skupio većinu ili nije što će pokazati današnje glasanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Najvažnije informacije do ovog trenutka:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Jačanje hrvatskih snaga Plenković otkrio novi potez vojske nakon Rafalea: "To je ključni veliki projekt " Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

Most zatražio da se raspuštanje Sabora uvrsti na dnevni red

Nezavisni Marin Škibola odlučio: "Glasat ću za opoziv Marića, sve ćete vidjeti sutra"

Martina Dalić za Dnevnik Nove TV: "Sigurna sam da će Marić i sutra biti ministar"

Siniša Hajdaš Dončić poslao poruku SDP-ovcima: "Tko izda, ..."

Miroslav Šimić za Dnevnik Nove TV: "Očekujem ostavku Andreja Plenkovića"

Opačić: "Dolazim na glasanje, nije korektno da mi se prijeti izbacivanjem iz stranke"

Pogledajte kako je Plenković "šmugnuo" pokraj novinara

Trenutak u kojem je Plenkoviću zadrhtao glas: ''Božo, ove tri i pol točke''

Ovisno o ishodu današnjih događanja u Saboru, nekoliko je scenarija za buduća politička zbivanja.

Ako Marić padne, Plenković mora predložiti njegovu zamjenu ili podnijeti ostavku

Ako oporba prikupi najmanje 76 zastupnika koji će glasovati za smjenu ministra Marića, na potezu je premijer. On može predložiti njegovu zamjenu ili, što već zaziva oporba, podnijeti ostavku. Ostavkom premijera pada cijela Vlada. Rok u kojem premijer treba reagirati na odluku Sabora, bila to zamjena ili ostavka, nije propisan - spominje se tek formulacija razuman rok.

Ako Marić ostane ministar, Plenković može u preslagivanje

Ako oporba ne prikupi 76 ruku za smjenu ministra Marića, on ostaje ministar. Iako nije bitno koliko ruku na svojoj strani u tom trenutku ima HDZ, kada bi imali 76 ili više to bi značilo da kontroliraju saborsku većinu. Bio bi to signal da Plenković može skupiti zastupnike i za preslagivanje Vlade.

Ako pak oporba ne skupi 76 za smjenu Marića, a ni HDZ nema 76, Marić ostaje ministar, ali pitanje je: ima li vlada većinu u parlamentu?

Ako HDZ obrani Marića, na dnevni red dolazi opoziv Petrova

Obrani li HDZ Marića, Božo Petrov, procjenjuje se, mogao bi svoj opoziv odmah staviti na dnevni red Sabora. Za to postoji većina. Nakon njegove smjene HDZ bi predložio novog predsjednika sabora, Gordana Jandrokovića, za čiji izbor žele imati najmanje 76 ruku, iako je za njegov izbor potrebna obična većina prisutnih zastupnika.

Raspuštanje izbora i novi izbori

I ono što se sve glasnije spominje, a to je raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Danas se sve češće moglo čuti samoraspuštanje sabora, za što treba skupiti potpise većine zastupnika. Takav smo scenarij imali prije otprilike godinu dana. Ako ne dođe do toga, nastupa predsjednica. A čuli smo, ona će stranke pozvati na razgovor o većini tek u petak kada vidi kako se događaji razvijaju. Ako vidi da nema većine, može zatražiti raspuštanje sabora i raspisati izbore. Od raspisivanja pa do održavanja parlamentarnih izbora mora proći najmanje 30, a najviše 60 dana. S obzirom na plan da razgovori tek počnu u petak po zakonskim rokovima termin 4. lipnja odnosno drugi krug lokalnih izbora kao termin izvanrednih parlamentarnih izbora, o čemu se nagađalo posljednjih dana, zapravo je teško dostižan. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene