Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Vrdoljak: Ovaj zakon omogućuje da se poveća zaposlenost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je još jedna sjednica Vlade.

Na otvorenom dijelu sjednice članovi Vlade raspravljali su o 22 točke dnevnog reda. Prva točka dnevnog reda bio je Nacrt prijedloga zakona o energetskoj učinkovitosti, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika" Ilustracija bez signala VIDEO Ovo se rijetko viđa: Sjednica Vlade kasnila zbog nesvakidašnje situacije, Plenković se ispričao

Vlada je s današnje sjednice u parlamentarnu proceduru uputila i prijedlog zakona o energetskoj učinkovitosti prema kojem za sklapanje ugovora o energetskoj usluzi i energetskoj obnovi zgrade više neće biti potrebna suglasnost svih suvlasnika već samo natpolovične većine.

Vlada smatra da je ugovor o energetskom učinku višestambene zgrade koristan za sve suvlasnike zgrade, uz mogućnost svakog suvlasnika da u bilo kojem trenutku ospori ostvarivanje uštede. Kako bi se ostvarila zaštita svih suvlasnika, a ujedno omogućilo jednostavno, ekonomično i brzo rješavanje potencijalnih sporova, Vlada predlaže mogućnost za svakog suvlasnika da zatraži provjeru ostvarivanje zajamčene uštede od Nacionalnog koordinacijskog tijela za energetsku učinkovitost. To bi tijelo, prema Vladinu prijedlogu, bilo središnje mjesto za koordinaciju svih aktivnosti na području energetske učinkovitosti.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da bi prihvaćanje Vladinih prijedloga pospješilo investicije i ulazak privatnog kapitala na tržište energetske obnove zgrada.

Zakon predviđa i uvođenje sustava za praćenje, mjerenje i verifikaciju ušteda energije te obveze osiguravanja funkcioniranja takvog sustava. Očekuje se da će to omogućiti praćenje rezultata provedbe mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti i izvještavanje Europske komisije o ostvarenju ciljeva.

Smanjuje se broj sudova

Govoreći o drugoj točki dnevnog reda ministar Orsat Miljenić rekao je da je će svaki građanin u svakom trenutku moći vidjeti gdje mu je predmet. Druga točka dnevnog reda je Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova, te Nacrt konačnog prijedloga zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava.

Građani će putem interneta moći provjeravati u kojoj fazi je njihov predmet pomoću sustava eSpis.

'Izuzetno opsežno informatizacijski smo pokrili ovu stvar', rekao je ministar. 'Gotovo sto samostalnih pravosudnih tijela kao takva nestaju', poručio je. Smanjit će se i broj rukovodećeg osoblja.

Broj općinskih sudova sada se smanjuje sa 67 na 24, prekršajnih sa 63 na 22 te općinskih državnih odvjetništva s 33 na 22.

To će, rekao je Miljenić, s vremenom donijeti i izravne uštede, dok se neizravne očituju u tome da će građani manje morati plaćati za kamate po presudama, jer na njih više neće morati čekati, primjerice, četiri godine, već dvije godine.

Procjenjuje da će ušteda na kamatama iznositi oko dvije milijarde kuna. Ističe i veću mobilnost sudaca i njihovu ravnomjerniju radnu opterećenost.

Postići će se i ujednačavanje sudske prakse, jer se, ističe ministar, prečesto događa da u jednoj županiji za istu pravnu situaciju dobijete jedno rješenje, a u drugoj županiji drugo. Miljenić je pohvalio suradnju koju je Vlada imala sa sucima i sudovima pri izradi zakona.

Ministar je objasnio da se pravosuđe reorganizira radi neravnomjerne radne opterećenosti, dugotrajnosti postupaka i neujednačenosti sudske prakse.

'Ovo je maksimum'

'Posebno me ohrabruju vaše riječi da je kazneno samo po sebi sređeno. Osim rokova jedino su ključne presude, one će uvijek ovisiti o kvaliteti i izboru sudaca, na što vi ni ja nemamo utjecaja. Skrećem pozornost javnosti da su ovlasti Vlade u pravosuđu jako male, ovo je maksimum. Kada građani imaju prigovor na kvalitetu rada ne treba se obraćati Vladi, mi niti biramo suce, niti ćemo birati suce. To rade tijela neovisna od izvršne vlasti', rekao je premijer Milanović.

'Smatrat ću da stvari idu nabolje kada se maknemo s dna EU po presudama EU suda za ljudska prava koje se moraju plaćati iz proračuna, poručio je Milanović.

'Naše presude su često predmet revizija na sudu za ljudska prava. Na tome treba raditi', rekao je i dodao da treba puno ponoviti da bi javnost shvatila koje su ovlasti Vlade.

Ministrica Milanka Opačić govorila je o Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

'Imamo 10 posto više zaplijenjene droge u odnosu na 2012. Borba protiv droge je multidisciplinarni pristup između puno resora', rekla je ministrica.

'Za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece o problemima ovisnosti 2013./14. uloženo je 595.000 kn kroz 9 projekata', rekla je ministrica.

Odustaje se od spin offa?! 'Ovo je pitanje pomanjkanja političke hrabrosti i neodlučnosti'

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice razriješila pomoćnicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za pravne poslove Sandru Orešić temeljem prijedloga vršiteljice dužnosti ravnatelja te ustanove. Boris Lalovac je razriješen dosadašnje dužnosti člana Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga a imenovana je nova članica Nikolina Ptiček, kao predstavnica Ministarstva financija.

Daglas Koraca novi je zamjenik ministra turizma, odlučila je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice. Na toj funkciji Koraca nasljeđuje dosadašnjeg zamjenika Ratomira Ivičića, koji je postao direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene