Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negativan početak godine

Pada optimizam, raste nepovjerenje u Milanovićevu Vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak druge godine mandata Vladi Zorana Milanovića kod građana je presuđen dosta negativno.

Nakon mjeseci „stabilnog“ pesimizma porastao je pesimizam. Vidljivo je to iz CROBAROMETRA koji objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi IPSOS PULS.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo"

>> EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE: Što građani misle o premijeru i šefu oporbe?

HRVATSKA IDE U LOŠEM SMJERU
U siječnju je 72 posto građana zaključilo da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 22 posto misli suprotno. Znatno je pao broj onih koji ne znaju, sada ih je 7 posto. Porast je to pesimista u mjesec dana za 7 postotnih poena.

SVE VIŠE PESIMISTA SDP-ovaca
Premijeru Milanoviću ozbiljan znak upozorenja može biti i porast pesimista kod njegovih birača. Prije mjesec dana bilo ih je 33 posto, a u siječnju 2013. broj je porastao na 41 posto. Optimista kod SDP-ovaca je sad 53 posto. No zato su pesimisti zavladali u ostalim biračkim skupinama. Pa tako tek svaki peti birač laburista misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a 84 posto birača HDZ-a su pesimisti.

VLADINE MJERE SU OUT
I Vladine mjere u siječnju doživjele su kritiku. Porast onih koji su nezadovoljni porastao je za sedam postotnih poena i sada je na 64 posto. A oni koji ih razumiju je sada 29 posto. Ne zna njih 7 posto. I ovo je najveći porast nezadovoljstva u Vladine poteze od kad su na vlasti.

Samo još SDP-ovi birači vjeruju u poteze Vlade ili njih 69 posto, ali i tu opada broj onih koji vjeruju, a raste broj onih koji ne vjeruju Vladi.

VANJSKA POLITIKA LOŠA, ALI NAJBOLJA
Vanjska politika najbolje prolazi kod birača s 41 posto pozitivnih poena i 49 posto negativnih poena. No puno lošije stoje ostale politike. Tako 24 posto građana podupire ekonomsku politiku, njih 26 politiku socijale. A tek njih 23 posto politiku javnih financija.

KOALICIJA OPSTAJE

Vladajuća koalicija će opstati, ali sada u to vjeruje 71 posto birača. Još prije 60 dana je u to vjerovalo 77 posto birača. Porastao je pak broj onih koji misle da će se koalicija raspasti i sada je to svaki peti birač ili 21 posto.

TRI INSTITUCIJE – TRI PRIČE
Kada se pogleda Predsjednika, Vladu i Hrvatski sabor u 30 dana nema bitnih promjena. Predsjednik školskim rječnikom dobiva 4 ili 3,55, a Vlada je na dvojci s ocjenom 2,37, dok je Sabor tamo gdje je i bio prije - na dvojci.

SDP I HDZ – POSTOJANO STABILNI KOD BIRAČA
SDP, iako građani sve manje vjeruju u Vladine poteze je stabilan. Mjesec završavaju s potporom 27 posto birača.
A HDZ također u tako lošoj ekonomskoj i političkoj situaciji pak nije to kapitalizirao, i dalje su na 19 posto.

OSTALI – BEZ PROMJENA

Laburisti su i dalje na 9,2 posto, potom Nezavisna lista Ivana Grubišića s 4,1 posto, ali i HDSSB koji je na 3,8 posto. Slijede narodnjaci s 2,9 posto, pravaši s 2,7 posto, te HSS s 2,5 posto. Ostale stranke dobivaju 10,9 posto, a neodlučnih je 17 posto.


JOSIPOVIĆ DOBAR, MILANOVIĆ LOŠ, KARAMARKO NAJLOŠIJI

Predsjednik i siječanj završava kao najpopularniji političar s potporom od 83 posto birača. Zoran Milanović, u odnosu na posljednji mjesec , nije se bitno pomaknuo ni gore ni dolje i sada je na 44 posto potpore birača, a Tomislav Karamarko je na 19 posto potpore, što je njegov najlošiji rezultat od kada vodi stranku.

Inače nakon Predsjednika drugi na listi popularnosti je Dragutin Lesar s 56 posto potpore građana, potom je tu Ivan Grubišić s 55 posto potpore, a na 53 posto u siječnju je stao Josip Leko. Zoran Milanović je s 44 posto na 5. mjestu. Vladimir Šišljagić je s 24 posto potpore, Silvano Hrelja ima potporu od 23 posto, Ivan Jakovčić od 20 posto, a Tomislav Karamarko 19 posto. Radimir Čačić zposljednje dane na čelu HNS-a broji s potporom od 15 posto birača.

MILANOVIĆEVI PROBLEMI
Iako među svojim biračima nenadmašan, problem mu može postati naglo „topljenje“ potpore Vladinoj politici među svojim biračima. I dalje je broj onih koji Vladu podupiru dominantan, ali raste, i to brzo, broj pesimista.

KARAMARKOVI PROBLEMI
Nezadovoljstvo nije „ugradio“ u HDZ-ov rejting i već je mjesecima oko 20 posto, a on osobno ima najlošiji osobni rejting od dolaska na čelo stranke. Još gore je što ga u HDZ-ovom biračkom tijelu podupire 54 posto birača, najlošije u posljednjih nekoliko mjeseci.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene