Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dalekosežne posljedice

Presuda za 'švicarce': Evo kako možete zatražiti povrat preplaćenih kamata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva su načina za eventualni povrat; izravni pregovori s bankom ili privatna tužba, kaže odvjetnica Udruge Franak, iako naravno treba pričekati odluku sljedeće instance, a to je Vrhovni sud.

Odluka Visokog trgovačkog suda o ništetnosti promjenjivih kamatnih stopa na kredite u švicarskim francima mogla bi imati dalekosežne posljedice za sve korisnike kredita, pojasnili su u Udruzi Franak za Dnevnik Nove TV. 

Pročitajte i ovo Udruga Franak konverzija švicaraca Udruga Franak oštro optužila suce Vrhovnog suda: "Pod utjecajem su Vlade, koja štiti bankarski sektor" Iva Tadić NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA Dužnici u švicarcima spremaju se i za Strasbourg: "Ići ću do zadnjeg atoma snage. Zaboraviti neću, uvijek sam bila borac"

Naime, ova odluka ne znači da više neće biti promjenjivih kamata, već se one neće mijenjati posebnom odlukom banke nego isključivo po strogo definiranim kriterijima i parametrima. Korisnici kredita, kažu u Udruzi Franak, moći će tražiti povrat novca, iako naravno treba čekati i odluku sljedeće instance, a to je Vrhovni sud. Dva su načina za eventualni povrat; izravni pregovori s bankom ili privatna tužba. 

'Ukoliko banke ne bi htjele u nekom mirnom postupku izvršiti povrat s osnove više plaćenih kamata, onda će svako morati pojedinačno podići tužbu, pozvati se na ovu presudu Visokog trgovačkog suda i Trgovačkog suda u Zagrebu. Kada se izračuna visina tog potraživanja onda će dobiti presudu da im je banka dužna to isplatiti', pojašnjava Nicole Kwiatkowski, odvjetnica Udruge Franak. 

Nada se da će se većina banaka ipak odlučiti na nagodbu s korisnicima kredita. 'Smatram da su banke nekakve ozbiljne institucije, da nema tu nekog razloga za zamjeranje, da će razum prevladati i da će u mirnom postupku građani biti isplaćeni', ističe Kowiatkowski.

 Banke su zadovoljne odlukom suda o klauzuli u 'švicarcima'

Prema njezinom tumačenju odluke Visokog trgovačkog suda, odluka o promjenjivoj kamatnoj stopi ne bi se primjenjjivala samo na kredite u švicarskim francima nego i na kredite u eurima te kunama ukoliko im je ta promjenjiva kamatna stopa stipulirana ugovorom na način kako je to i u ugovorima o švicarskim francima. 

'Po mom pravnom stavu, pravo na povrat preplaćenih kamata mogli bi tražiti i oni koji imaju kredite u eurima i kunama i švicarskim francima', zaključuje odvjetnica.

Goran Aleksić iz Udruge Franak sumnja kako će banke korisnicima kredita vraćati novac. 'Ali ako će se raditi po presudi, morat će se ponovno obračunavati iznosi kredita na temelju preplaćenih iznosa. To znači da bi se preplaćeni iznos odbio od glavnice, ali rano je o tome govoriti jer presudu još nismo vidjeli', kazao je Aleksić. 

Udruge Franak i Potrošač koje su podnijele tužbu protiv osam banaka imaju 30 dana da od Vrhovnog suda zatraže reviziju odluke Visokog trgovačkog suda, a isto će vjerojatno učiniti i banke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene