Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće nam sve ostati u džepu

Evo kako će gradovi i općine krpati rupe nastale povećanjem plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin plan rasterećivanja građana iz blagajni gradova i općina izbit će oko 2 milijarde kuna. Provjerili smo hoće li najveći hrvatski gradovi manjak u proračunu pokušati namaknuti poskupljenjem komunalija ili većim prirezom.

Više od milijun građana imat će veće plaće. Vlada očekuje porast potrošnje i pomoć gospodarstvu. No zbog više novca u lisnicama građana manje će imati lisnice gradova i općina. Vlada planira kompenzaciju.

Pročitajte i ovo Kaos s obračunom plaća Mnogi su razočarani Velika porezna reforma, a plaće jedva da su porasle: Najviše pak muka imaju – računovođe Novac - 2 promjene na računu Počele isplate plaća prema pravilima nove porezne reforme: "Tugo moja tužna, moglo je i bolje"

'Jedan smjer je dijeljene poreznih prihoda u korist jedinica lokalne samouprave, u drugom dijelu je fond za izravnanje gdje će se slijevati sredstva gdje ćemo pomoći najugroženijim jedinicama lokalne samouprave', kaže ministar Grčić.

Pred lokalnim vlastima zahtjevan je zadatak. Popuniti proračunski minus. Mogu to na više načina, povećanjem prireza, komunalija, štednjom ili odustajanjem od investicija.

Zagrebački gradonačelnik kritizira Vladu, ali obećava - neće mijenjati prirez. 'Sigurno nećemo povećavati prirez i ne mogu nam uzeti toliko koliko mi možemo zaraditi u gradu', kaže Milan Bandić.

Prirez neće dirati ni splitski gradonačelnik, ali najavljuje poskupljenje za građane. 'Neke cijene, komunalna naknada recimo će se mijenjati, za nekoliko kuna, niski postotak koji bi nam donio desetak milijuna kuna', tvrdi Ivo Baldasar.

Ako imate plaću 5500 kuna, evo koliko će ona rasti!

I gradonačelnik rijeke poručuje štednja neće biti dovoljna za krpanje rupa. 'To znači da ćemo, drugim riječima, morati odustajati od dijelova programa, kako u sportu kulturi socijali obrazovanju', kaže Vojko Obersnel.

Iz Dubrovnika dobra vijest, neće se dirati prirez ni komunalije. 'Neće biti povećanja ni komunalnog ni vode, neke ćemo investicije možda prolongirati, a za neke pojačati napore iz europskih fondova', rekao je Andro Vlahušić.

Osječki gradonačelnik boji se za financijsku stabilnost grada. 'Nikakvih novih nameta nema šanse ni ovako ljudi ne mogu preživljavati mene zanima hoćemo li moći zadržati standard koji imamo, ako ne to je propast, bankrot lokalne zajednice', kaže Ivica Vrkić.

Veći gradovi možda i uspiju popuniti proračun no manji kao i općine uzdat će se u pomoć države, čiji je proračun također nategnut. Pokrene li povećanje plaća potrošnju, proračun će se puniti na drugačiji način nego do sada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene