Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plaće kod privatnika

Očekivali da će dobiti bar malo više, a dobili manje: Porezna stručnjakinja sumnja na jedno

Aktualno Galerija Manje plaće, ilustracija - 1 Manje plaće, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manje plaće, ilustracija - 2 Manje plaće, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manje plaće, ilustracija - 3 Manje plaće, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Manje plaće, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Jesu li radili manje ili više, radnici u privatnom sektoru za prosinac su dobili manju plaću nego za prethodni mjesec premda su trebali dobiti nešto više zbog porezne reforme.

Čim se spomenu plaće koje su zbog poreznog rasterećenja trebale rasti od Nove godine, građani imaju slične odgovore.

"Prije ovoga bila je 1000 eura, sad je šest eura više - šest eura, puno priče", upozorava knjigovotkinja Ankica.

Unatoč očekivanjima da će dobiti bar malo više, mnogi koji rade za privatnike dobili su manje.

Prosječna neto plaća za prosinac bila je 1191 euro, nominalno i realno niža za oko jedan posto u odnosu na plaće u studenom, bruto pak 1620 eura ili oko tri posto niže.

Porezna stručnjakinja Veronika Galić sumnja da se iza tih brojki krije zlouporaba koju su počinili poslodavci: "Na zlouporabu mislim jer, nažalost, velik broj aktivno zaposlenih građana ustvari i dandanas dogovara svoje plaće s poslodavcima u neto iznosu.''

Poslodavac to onda može iskoristiti i birati koji će bruto iznos staviti, a sada postoji i isplata neoporezivih primitaka.

"Nažalost, poslodavci to iskorištavaju, nekad iz subjektivnih, nekad iz objektivnih razloga, tako da umanje bruto plaću djelatniku, a iznos koji djelatniku ide na tekući račun nadoštukaju iznosom neoporezivih primitaka", objasnila je Galić.

Pročitajte i ovo Autobusni kolodvor situacija je neizdrživa Nakon naše priče o džeparkama na kolodvoru stigao odgovor iz Grada: "Planiramo proširiti videonadzor"

Ministar financija Marko Primorac još istražuje što bi moglo biti razlog.

"Ovdje postoji mogućnost, govorim ovako brzinskom provjerom, pa ne znam je li potpuno relevantno, da je fond sati u prosincu bio manji u odnosu na studeni pa je moglo doći do određenih promjena", smatra.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod"

Sve još provjerava Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), a glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić napominje: "Prije svega tu se radi o mjesečnoj anomaliji. To je posljedica toga što u 12. mjesecu mnoge firme sve veći broj njih isplaćuje bonuse odnosno nagrade za radne rezultate i onda, naravno, u siječnju kad toga nema, dođe do mjesečnog pada.''

Ipak, prosinačka plaća, prema statističarima, realno je veća za devet posto u odnosu na prosinac godinu prije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene