Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet premijerke Kosor

VIDEO: Započela 'Božična priča' na imanju obitelji Salaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paljenjem više od milijun žaruljica na imanju obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme počela je još jedna božićna bajka, sada već turistička atrakcija i moslavački brend, koju će ove godine, kako se najavljuje, razgledati gotovo 50.000 posjetitelja.

Ove je godine žaruljice simbolično zapalila predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je s brojnom osnovnoškolskom djecom odbrojavala zadnje sekunde do paljenja žarulja.

Pročitajte i ovo Prikaz prevrtanja kamiona zbog nevremena - 1 puhao olujni vjetar Pogledajte animaciju: Kako je došlo do prevrtanja kamiona u Čazmi? Moraju se poklopiti ovi faktori Golemi oblak nad Čazmom Zacrnilo se nebo FOTO "Ovo je čudovište koje je nas je napalo": Čazmanski fotograf netom prije nevremena snimio monstruozni oblak

Na imanju obitelji Salaj večeras je upaljeno 1,1 milijun raznobojnih žaruljica na više od 800 biljaka, na površini od četiri hektara. Salajevi već godinama na svom imanju kite biljke i objekte stvarajući dojmljivu sliku, koja privlači javnost, i za to su dobili mnoga priznanja i nagrade.

'Božićna priča počela je 2002. kad smo imanje okitili sa 70 tisuća žarulja, a danas nas ih okružuje više od milijun', rekao je Zlatko Salaj, dodavši da njihovo imanje tijekom blagdana posjeti oko 40.000 ljudi.

'Ovakav projekt zahtijeva ustrajnost i ljubav za bližnje i sve ljude i ja vam na tome zahvaljujem', kazala je premijerka Kosor.

Otvorenju 'božićne bajke', koju posjetitelji mogu razgledati do 15. siječnja, nazočili su ministri Gordan Jandroković, Damir Bajs i Đuro Popijač te lokalni dužnosnici.

Vlasnici žive sami na velikom imanju

Vlasnici obiteljskog imanja Salaj - Nada i Zlatko - žive sami na velikom imanju u dolini ispod brda Svetog Vida okružena šumom. Njihov sin jedinac, koji živi u Njemačkoj, tijekom božićnih blagdana im pomaže u uređenju okućnice. Zlatko Salaj je sin siromašna mlinara, koji ga je sam odgajao jer mu je majka rano umrla. U blagdansko vrijeme nisu imali novca za božićno drvo i darove poput druge djece. Kad se nakon dugogodišnjeg rada u inozemstvu vratio u Hrvatsku, na imanju u Grabovnici ostvario mu se dječački san i ondje od 2005. 'piše' čazmansku Božićnu priču.

Ove se godine na kićenju više od 800 stabala i uređenju jaslica radilo gotovo dva mjeseca, a na imanju je organizirana i ugostiteljska ponuda i mogućnost kupnje suvenira. Priredbu podupire Bjelovarsko-bilogorska županija, grad Čazma, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene