Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremne mjere sigurnosti

VIDEO 'Tvrđava' za čuvanje podataka: Sigurna čak i od udara aviona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naše kamare ušle su u prvu hrvatsku tvrđavu za čuvanje podataka u Jastrebarskom čija je razina sigurnosti takva da su pohranjene informacije sigurne čak i od mogućeg udara aviona!

Ulaz u trezor podataka uz ekstremnu kontrolu. Banke, tvrtke, ministarstva ili državna odvjetništva tu čuvaju informacije od neprocjenjive vrijednosti. Zgrada je zato maksimalno zaštićena. Čuvari tvrde da je podatke nemoguće ukrasti ili uništiti.

Pročitajte i ovo Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? Maras prozvao Macana, brzo mu stigao odgovor: "Drago mi je zbog toga..." Slika nije dostupna Odan ministar Gordan Maras: Vjerujem premijeru!

'Zgrada je arhitektonski dizajnirana i izvedena tako da mi moramo spriječiti udar avionom, mi moramo spriječiti fizičko zaletavanje kamionom punim eksploziva. Apsolutno se to može smatrati Fort Knoxom za podatke', kaže Vitomir Lučić, član uprave Data cross centra.

Izvana debeli bedemi i bodljikava žica. Zgrada je tako opremljena da troši struju kao cijelo Jastrebarsko. Svaki pokret pratit će se iz kontrolne sobe kroz čak 80 kamera i stotine senzora. Iznutra postoji nekoliko slojeva koji čuvaju glavnu jezgru s podacima od najekstremnijih mogućih scenarija.

>> Mjesec dana 'tvrtki za 10 kuna' - registrirano ih je 300!

To je zapravo zgrada unutar zgrade. Jedna neprobojna školjka koja se sastoji od zidova koji su debeli čak 25 centimetara, a pojačani su čeličnom konstrukcijom. Ta konstrukcija štiti podatke koji se nalaze unutra čak i od udara aviona. Ovo je jedini takav centar od Beča do Sofije. Otvorio ga je ministar poduzetništva Gordan Maras. Podsjetio je da je ovo zajedničko privatno-državno ulaganje kroz Fond gospodarske suradnje i najavio nove investicije u informatički biznis.

'Mi idemo dalje sa gradnjom u Križu i s jednim sličnim kapacitetom. IT industrija u Hrvatskoj ima jako veliku perspektivu, može stvoriti visoku dodanu vrijednost i na neki način zaposliti ljude i pozicionirati Hrvatsku na jednom velikom tržištu', kazao je ministar Maras.

Investicija donosi 15 novih radnih mjesta u ovoj zgradi plus još 300-tinjak u vezanim poslovima sevisiranja i podrške.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene