Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U trajanju od 10 minuta

VIDEO Pogledajte kako će ubuduće izgledati početak dana u školi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Učenici će odsad 10 minuta po dolasku u školu svaki dan, odvojiti za vježbanje.

To je dio prvog modula zdravstvenog odgoja 'Živjeti zdravo', koji se sastoji od tri djela - tjelovježbe, zdrave prehrane, i osobne higijene. Učenici u dnevnom boravku će sa sobom nositi nesesere u kojima će imati četkice i prati će zube.

Pročitajte i ovo Sanja Musić Milanović Za Dnevnik Nove TV Sanja Musić Milanović o problemu s kojim se mnogi bore: "Situacija kod djece je alarmantna" Debljina ogromni troškovi Hrvati su najdeblji narod u EU: "Pretilost je smrtonosna bolest"

U zagrebačkoj OŠ Matije Gupca, prvi je modul zdravstvenog odgoja predstavila Sanja Musić Milanović, koautorica modula. Predstavila je i tzv. poligonski tip vježbanja. Riječ je o nizu igračaka s podlogom koje se mogu postaviti u učionici kako bi se djeci omogućila potrebna aktivnost.

>> Jovanović u pet škola predstavlja prvi dio Zdravstvenog odgoja

Posebice je idealno za škole koje nemaju adekvatnu sportsku dvoranu, istaknula je Milanović. Za sada su HZJZ, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska olimpijska akademija kupila 10 takvih poligona. Takva vrsta vježbanja za početak je u eksperimentalnoj fazi u 10 zagrebačkih osnovnih škola.

Na kraju školske godine će se ocijeniti kvaliteta tog programa, rezultati predstaviti ravnateljima škola, a nakon toga se očekuje cjelokupna primjena. Uskoro će biti predstavljeni i novi jelovnici za djecu. Oni će što se troškova škole tiče biti iste cijene ili pak jeftinije, ali će za djecu biti zdravije jer će izbaciti, odnosno smanjiti konzumaciju proizvoda iz vrha prehrambene piramide - šećer, masti i sol.

'Vjerovali ili ne većina ne pere ruke'

'Potrebno je samo 6 tjedana da se usvoje određene pravilne prehrambene navike', istaknula je Milanović. 'U Hrvatskoj imamo galopirajući problem debljine. Iz godine u godinu, naša su djeca sve deblja i deblja, u 7. je to još gore, u srednjoj školi još gore', dodaje.

'Sve ono što teoretski znaju, ali ne primjenjuju, mi ćemo im od prvog do četvrtog razreda usaditi zapravo razvijajući te njihove vještine. Prat će ruke, neki peru već i sad, neki ne. Vjerovali ili ne većina ne pere. Prat će zube jednom dnevno oni koji su u boravku. Svakoga dana će 10 minuta uz svoj stol vježbati. Vježbe su nezahtjevne u osnovi, ali će stvoriti pravilnu životnu naviku, a to je potreba tijela za pokretom', ističe Milanović.

Ostaje pitanje hoće li i svi učitelji biti voljni vježbati s djecom svaki dan. 'Ne očekujem da se svi uključe, postoji ona Gaussova krivulja i zapravo je za očekivati da će se uključiti dvije trećine, vrlo vjerojatno se neki neće baš nikada uključiti, a neki će vjerojatno i tri puta dnevno s djecom vježbati', zaključila je Milanović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene