Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Novac na koji se ne računa

VIDEO Što kad nam odbiju primiti kovanice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne volimo ih imati u novčaniku jer su teške, rijetko s njima plaćamo jer se mnogima ne da brojati, a opet imaju vrijednost i s njima možemo kupovati. Pogađate, riječ je o kovanom novcu. Ekipa Dnevnika Nove TV istražila je prihvaćaju li trgovci plaćanje hrpom žutih kovanica, što o njima misle kupci, ali i što učiniti u situaciji kada vam netko odbije prihvatiti lipe.

Kada novčanik ostane prazan, pretražujući džepove, ladice ili torbe, može se naći znatna suma u kovanicama. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je kako će proći kupnja s kovanicama u vrijednosti 20 kuna i pokazalo se da većina blagajnica prihvaća kovanice jer im trebaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijedi li toliko? Kovanicu od dva eura prodaje za 99.000 eura, tvrdi: "Jedinstvena je" Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Kupci ipak radije plaćaju novčanicama. Možda zbog toga što umjesto lagane novčanice, 20 kuna kovanica teži gotovo pola kilograma. 'Nije praktično za nositi', kazao je jedan građanin.

>> Jesmo li spremni za 11,7 milijardi eura iz EU fondova?

No, kada treba platiti svaka lipa se broji. Trgovce čak tri zakona obvezuju da prihvate kovani novac. 'Trgovci su obvezni da prime svaku kovanicu i isto tako je vratiti. Kada se to ne dogodi, potrošač treba inzistirati da mu trgovac vrati lipe, odnosno kovanice, ukoliko ne uspije u tome može se obratiti Državnom inspektoratu, ali potrebno je napomenuti da Ministarstvo gospodarstva posljednjih godinu dana nije imalo pritužbi vezano za takve slučajeve', kazala je Đema Bartulović, voditeljica za zaštitu potrošača Ministarstva gospodarstva.

Pojedinačno, svaka kovanica možda ne predstavlja mnogo. No, stavljene na hrpu koju možete ukrupniti primjerice u Fini ili u banci čiji ste korisnik dojam o vrijednosti puno je veći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene