Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturni događaj

VIDEO Noć muzeja u više od 100 gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednji petak u siječnju i ove je godine rezerviran za Noć muzeja, a ulaz u više od 200 muzeja diljem Hrvatske besplatan je sve do 1 ujutro.

Prošlogodišnju Noć muzeja posjetilo je preko 350 tisuća ljudi, pa ni ne čudi što su mnogi građani 31. siječnja pohrlili u muzeje diljem Hrvatske. Svoja vrata do dugo noć otvorilo je više od 200 muzeja u više od 100 hrvatskih gradova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozi i turistički tramvaj U Zagrebu tijekom Noći muzeja besplatan javni prijevoz, ovim će rutama voziti izvanredne linije Slika nije dostupna Pronađen 1877. Novčić cara Hadrijana postaje novi spomenik na pročelju Županijskog suda

Za posjetitelje dvorca Trakošćan otvorene su za obilazak tajne prostorije, za noćno razgledavanje spremna je i pulska arena, ali i Dioklecijanova palača, dok u Zadru biraju najljepši brk.

Za Noć muzeja posebno su se pripremili i djelatnici prirodoslovnog muzeja u Zagrebu, koji su napravili pravi ugođaj Gospodara prstenova. Oko 50 zaposlenika muzeja u posebnoj je noći građane dočekalo u novom ruhu, što je potvrdila i ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović. 'Sam Gandalf i vile zajedno s vilenjacima vode posjetitelje kroz stalni postav i naše izložbe', objasnila je Vlahović.

Podrška od 92 posto: Za opći štrajk 252.780 članova sindikata

U arheološkom muzeju u Zagrebu građane su tako najviše zainteresirale mumije, ali i nekoliko tisuća godina stare rimske kacige. Ravnateljica Arheološkog muzeja Jacquelin Balen ističe kako je ponuda njihova muzeja posebno privlačna najmlađim posjetiteljima.  'Njih najviše vesele egipatske mumije, dakle naš egipatski postav, međutim imamo i nekoliko povremenih izložbi tako da je čitav prostor muzeja pun izložbi', rekla je ravnateljica.

Osim najmlađih, s velikom kulturnom manifestacijom zadovoljni su i odrasli posjetitelji. 'Moju mamu je zanimala izložba pa sam ja umjesto nje otišla, da joj prepričam kakva je bila i o čemu se sve radi', rekla je posjetiteljica Ozana.

A da je ljubitelja Noći muzeja mnogo pokazuje i izložba baštine obitelji Pejačević u Umjetničkom paviljonu, koja će se razgledavati u manjim grupama jer se s gužvom u muzeju naglo povećava i temperatura, što može oštetiti slike.

Kako bi se šteta izbjegla, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić izjavila je da će iz tog razloga svakih 40 minuta u paviljon puštati oko stotinu posjetitelja.

'Ukoliko vi odjedanput u prostoru imate 300 - 400 ili više posjetitelja ti se mikroklimatski uvjeti mijenjaju', ističe ravnateljica.  S prosječnom cijenom između 20 i 30 kuna, te popustima za umirovljenike, studente i učenike, posjet muzeju isplati se i tijekom cijele godine, no ono što je pak najbitnije jest da ovaj kulturni događaj svakako ohrabruje ljude da posjećuju muzeje i tijekom godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene