Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branitelji prosvjeduju

'Ne tražimo milostinju, samo tražimo istinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Točno u podne, diljem Hrvatske, branitelji i bivši logoraši okupili su se pred županijskim državnim odvjetništvima.

Predali su kaznene prijave protiv srpskih počinitelja u kojima ih terete za zlostavljanje, mučenje i ubijanje branitelja u koncentracijskim logorima. Povod za akciju je uhićenje petorice hrvatskih građana pod sumnjom da su počinili ratni zločin u Kerestincu, ali i nedavno uhićenje branitelja Tihomira Purde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaštita ljudskih prava Srbijanski zakon na temelju kojeg je uhićen Purda protivan UN-u Slika nije dostupna 'Iz Srbije može doći još optužnica' Borković: Tražimo prestanak progona hrvatskih branitelja

>> Dubrovački branitelji molili i palili svijeće u znak potpore Purdi

Većina ih je, kažu, prošla torturu u nekoliko logora, vrijeme je da za to netko i odgovara. 'Sramota je da nakon 20 godina nitko nije procesuiran što smo mi bili mučeni po logorima', rekao nam je bivši logoraš Darko Mihaljević.

'Meni je osobno došao moj prijatelj i rekao mi ovim riječima: 'Prijatelju moj, ubili su Boga u meni, polomili me, pogledaj kakav sam, tražili su da nešto potpišem protiv tebe i ja sam to morao uraditi', dodao je. Uz iznuđena svjedočenja i potpise, Srbi su ga proglasili ratnim zločincem. Presuda bi značila smrtnu kaznu, no nakon pola godine razmijenjen je za srpskog zarobljenika.

I njegovi suborci našli su se na srpskim popisima počinitelja genocida. 'Ispada da su branitelji u ratu samo radili ratne zločine i zlostavljali ljude, što nije istina. Ovim akcijama želimo pokrenuti da i novinari i mediji okrenu priču, ne tražimo ni milostinju, samo tražimo istinu', istaknuo je Goran Bušić, isto tako bivši logoraš.

Prvo se borili za domovinu, sada za istinu

Zbog istine su, tvrde, i podnijeli kaznenu prijavu protiv agresora, za mučenja, ponižavanja, silovanja u logorima. 'Sramota je da nakon 20 godina nitko nije procesuiran zbog toga što smo mi bili mučeni po logorima', zaključio je Darko.

Savjest branitelja je mirna, no slučaj Purda uznemirio je i njih i njihove obitelji. Uplašeno 15-godišnje dijete mi kaže, 'Tata, policija će doći i odvest će te u zatvor, našla sam na Internetu da si i ti ratni zločinac', ispričao je jedan od branitelja. Akcija je samo početak, upozoravaju. Borili su se za domovinu, a 20 godina nakon rata, moraju se boriti za istinu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene