Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iz Srbije može doći još optužnica'

Borković: Tražimo prestanak progona hrvatskih branitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku zapovjednika postrojbi 204. vukovarske brigade, održanom u Bogdanovcima kod Vukovara nakon obilježavanja 20. obljetnice postrojavanja nenoaružanih odreda za bivšu općinu Vukovar, zatražen je prestanak progona hrvatskih branitelja, premetačine njihovih stanova i uznemiravanja obitelji.

U potpunosti odbacujemo i progone i ispitivanja hrvatskih branitelja koji se događaju u Hrvatskoj, rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka posljednji zapovjednik 204. vukovarske brigade Branko Borković.

Prenio je zahtjev zapovjednika hrvatskim vlastima da poduzmu političke mjere normalizacije odnosa sa Srbijom, a da odbace daljnje razgovore koji se odnose na optuživanje branitelja Vukovara. Na sastanku je odbačen i 'model abolicije kao model riješavanja odnosa sa Srbijom' jer u Hrvatskoj nije vođen građanski, već obrambeni rat, a Hrvatska je žrtva izvršene agresije Srbije uz pomoć kvinsliških snaga, kazao je Borković.

Zapovjednici postrojba 204. vukovarske brigade traže da se osumnjičenim hrvatskim braniteljima omogući obrana sa slobode, a u slučaju da se braniteljima sudi, porotnici budu branitelji.

Zahtijevaju i oduzimanje odličja predsjedniku SDSS-a Vojislavu Stanimiroviću 'zbog uvreda i počinjenih dijela vrijeđanja hrvatskog naroda i branitelja', kazao je Borković na konferenciji za novinare nakon sastanaka.

Komentirajući, prije konferencije za novinare, odluku zagrebačkoga Županijskog suda o produljenju pritvora za još dva mjeseca Tomislavu Merčepu, osumnjičenu za ratni zločin, Borković je ocijenio kako je riječ o 'žalosnoj odluci'.

'Mi ne znamo zašto su ga zatvorili. Ako misle da utječe na svjedoke, pa svjedoci su u Srbiji. Pa on je bolestan čovjek', kazao je Borković, dodavši kako su u zadnje vrijeme sve češći 'upadi u braniteljske kuće, premetačine kuća i maltretiranje braniteljskih obitelji'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'RH je nastala na žrtvi branitelja' Dedaković nije došao na prosvjed, završio je u bolnici Slika nije dostupna Kosor s braniteljima 'Vlada čini sve da zaštiti branitelje i vrati Purdu'

>> VIDEO: Kako su HDZ-ovci na Purdi skupljali bodove

>> Kosor ekskluzivno: Slučaj Purda sigurno se neće ponoviti

Rekao je kako će tražiti da se preko saborskog odbora za ratne veterane preispita rad državnog odvjetništva i pravosudnih tijela. 'Mnogi predmeti vezani uz Vukovar i ratne zločine leže u njihovim ladicama više od 11 godina, a one koje su trebali 'odraditi' nisu ni dotaknuli. Žalosno je da u Hrvatskoj, koliko ja znam, optužnica za Ovčaru nikad nije podignuta', rekao je Borković.

Također je ocijenio kako svaki trenutak iz Srbije može doći neograničen broj optužnica jer, kako je kazao, i vojnike koji su pobjegli iz bivše JNA mogu optužiti za dezerterstvo.

To treba prekinuti politički, odnosno, treba osuditi Srbiju koja nastavlja agresivnu politiku Slobodana Miloševića, zaključio je Borković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene