Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Jedan dan u noćnoj smjeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad većina ljudi svoje dnevne obveze privede kraju, njihov dan tek počinje. U trećoj smjeni s pekarima, taksistima, čuvarima i radnicima u tiskari bio je novinar magazina 'Provjereno'.

Radni dan taksista Stjepana Marijanovića počinje u 17 sati, a završava u 5 sati ujutro. Obično se budi oko 14-15 sati, a kaže da bi mogao spavati i dulje, samo ga ukućani galamom i bukom često istjeraju iz kreveta.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Pao Plenkovićev space shuttle Bane, semafor, Damir, tvornica cjepiva pa plinska afera: Od kandidata za gradonačelnika do ministra, Filipović je nanizao dugi niz gafova i afera Peđa Grbin, predsjednik SDP-a nova afera Stižu reakcije na smjenu ministra Filipovića: "Duže je bio na semaforu nego u Vladi"

Stjepan, koji već 16 godina radi isključivo noćnu smjenu, za sebe tvrdi da je definitivno tip čovjeka koji bolje funkcionira noću. 

'Ne volim one gradske gužve po danu, to ne mogu podnijeti, onda sam živčan, nervozan, noć mi više paše', kaže Stjepan.

Davor Vuksan je noćni čuvar na gradilištu, a priznaje da mu je od tumaranja gradilištem ipak zanimljivija smjena u disco klubu, no ovdje se bar odmori od buke. 

'Pametan se čovjek boji, znači uvijek moraš biti na oprezu. To je takav posao, ako si na oprezu znači da se malo i bojiš', odgovara Davor na upit je li ga strah nepozvanih gostiju.

Zlatko Kravarščan godinama radi noćnu smjenu u tiskari, a posljedice takvog načina života itekako osjeti.

'Kad dođem doma, teško zaspim, slabije jedem, a i razdražljiv sam. Jedan krivi pogled ili riječ i eksplodiram, no moram se znati kontrolirati', objašnjava.

Prava pravcata noćna ptica je i Siniša Kašner, pekar koji u trećoj smjeni radi punih 20 godina. 

Profesor Mladen Martinis proučava smjenski rad te njegove posljednice na psihičko i fizičko zdravlje. Objašnjava kako postoje i žitotinje koje danju spavaju, a noću love. No, tvrdi da nema takve životinje koja jedan dan lovi ujutro, drugi popodne, a treći noći. Upravo je taj smjenski rotirajući ritam najopasniji, a prof. Martinis tvrdi kako je onda puno bolje raditi neprestano noću.

Usprkos ne baš pozitivnim rezultatima raznih istraživanja, nitko se od naših noćnih radnika ne žali na uvjete rada i na svoj posao. U noćnom radu, kažu, uživaju.

Cijeli prilog pogledajte u video prilogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene