Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od početka do kraja

VIDEO Evo kako će izgledati inauguracija prve hrvatske predsjednice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se bliži inauguracija, poznati su već gotovo svi detalji.

Prva hrvatska predsjednica uspinjačom će u nedjelju stići na Markov trg. Pozornica bez krova ispred Markove crkve, te oko 800 sjedećih mjesta za hrvatske i strane dužnosnike. Inauguraciju će pratiti i građani, oni koji na Markov trg iz dva smjera stignu do 10:30. Dolazak je do sada potvrdilo 8 predsjednika, 2 premijera, desetak ministara. Popis još nije gotov, no inauguraciju s Markova će trga pratiti i srbijanski premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Novo vrijeme' Karamarko: Inauguracija Grabar Kitarović velik dan za Hrvatsku Slika nije dostupna Medji iz BiH 'Suze i spektakl na inauguraciji'

"Tu odluku sam donio željeći da pokažemo cijelom svijetu da smo mi normalna i pristojna zemlja", rekao je Vučić. "Nitko iz međunarodne zajednice nije me smio pitati idem li ili ne, tako se ne razgovara sa Srbijom", dodao je Vučić.

Vučić potvrdio: Dolazim na Kolindinu inauguraciju!

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago. Odluku je donio u dogovoru sa srbijanskim predsjednikom Nikolićem, a u Zagreb dolazi, kaže Vučić, poslati poruke mira i suradnje, unatoč otporu na koji je naišao. "Ne pamtim da je neka odluka, koja svakako nije dobra za mene osobno, nije dobra ni za moju političku stranku naišla na toliko otpora, mislim da ni jednu noć nisam dobio toliko negativnih poruka za takvu odluklu, ali ja svoju odluku neću promijeniti, nije moj posao da se udvaram nikome", kaže Vučić.

Srbijansku odluku, ako je znak dobre volje, pozdravlja predsjednik HDZ-a. No Tomislav Karamarko poručuje i da dvije zemlje još uvijek imaju neriješenih pitanja. "On se očito odazvao pozivu to je dobro ako je to korak ka poboljšanju naših odnosa, ali Srbija će morati načiti još neke korake da ti odnosi budu dobri i njih priželjkujemo, te dobre odnose", rekao je Karamarko.

Visoki uzvanici KGK ugledat će točno u podne kada ispred Markove Crkve dolazi uz počasnu bojnu i zvuk fanfara. Lente će biti, ali Kolinda Grabar Kitarović neće je staviti na sebe. Preuzet će je od predsjednice Ustavnog suda i proslijediti zapovjedniku počasne postrojbe.

Nakon 20-minutnog govora, ostatak svečanosti Grabar Kitarović pratit će iz prvog reda, a na pozornici se tada izmjenuju glazbenici, među kojima će se naći i Radojka Šverko. Svi zborovi za kraj će pjevati Ero s onoga svijeta. Nakon toga kreću čestitke, a po želji nove predsjednice u pozadini će za to vrijeme svirati pjesma zbora Izvor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene