Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hu-hu

VIDEO: 200 parova sova doselilo se u Županju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Županji neuobičajena pojava. Oko 200 parova sova doselilo se u središte toga posavskog gradića. Noćna je ptica pobudila zanimanje mnogih, ali i otvorila staru priču o praznovjerju.

Središte Županje, gotovo da nema stabla bez barem jednoga stanara. Dok sove danju miruju, noću raspiruju maštu. 'Kažu, tu će netko umrijeti, tako su bake pričale prije', pričaju građani. U noćnom glasanju sova nema ničega misterioznog niti zastrašujućeg. Dapače, huk sova u ovo doba godine znači njihov ljubavni zov. 'U vrijeme parenja klepeću krilima i svaki put se čuje hu-hu. Kad dođe njihov ljubavni pir, one dosta udaraju krilima, pa se dosta čuju. Ali to većinom u večernjim satima i po noći', rekao je Dragutin Kamenski, uzgajivač ptica.

Pročitajte i ovo Suhe fontane u Županji - 1 Neobična polemika Već dvije godine u Županji fontane zjape prazne, a razlog je uistinu neobičan Provjereno: Nasilje - 2 PROVJERENO DONOSI FOTO/VIDEO Detalji brutalnog premlaćivanja u Županji. Stanovnici žive u strahu: ''Cijeli grad trpi terorizam i šuti"

Sova je korisna ptica, reći će nam ovaj ljubitelj i promatrač ptica. 'Te su ptice daleko korisnije nego što mi mislimo. Ne treba ih uklanjati, jer one nikom ne prave štetu. One se hrane muhama, miševima, ponekad sitnim pticama', dodaje Kamenski. U priče iz davnina da je sova došla nagovijestiti smrt više nitko ne vjeruje. Županjci sa simpatijama gledaju na svoje sove.

Uznemiravaju li Vas sove?

  • Da, stalno
  • Ne, uopće ih ne primjećujem
  • Nikada nisam vidio/vidjela sovu

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene