Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV

Pusić o sukobu premijera i predsjednika oko obuke ukrajinskih vojnika: "Hrvatska je, što se Rusije tiče, već na listi neprijateljskih zemalja"

U Hrvatskoj se dogodio raskol po pitanju pomoći Ukrajini u obuci oko 15.000 vojnika.

Reporter Nove TV Hrvoje Krešić s bivšom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić komentira posljednji sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića oko obuke ukrajinskih vojnika.

"Za mene nema ništa problematično, Hrvatska je, što se Rusije tiče, već na listi neprijateljskih zemalja. Hrvatska je članica NATO-a, što se tiče ukrajinskih vojnika, oni su trenirani praktički u svim državama članica NATO-a, dakle, što se nas tiče, to bi bila de facto jedna simbolična gesta. Ako bi uopće došli, to bi bilo u malim brojevima. I to bi više trebalo nama nego njima u smislu pripadnosti tom obrambenom savezu s obzirom na naš geopolitički položaj. To je za nas neobično važno u ovo vrijeme", rekla je Pusić.

Što se tiče sukoba predsjednika i premijera, rekla je: "Ne znam jesu li oni izmislili sukob, je li to neka od onih situacija 'ako jedan kaže A, drugi će reći B', je li to Milanović malo pomogao Vladi da se skrene pozornost s jednog ozbiljnog problema, a to je kriza i sve oko Ine", smatra Pusić.

Progovorila je situaciji oko Ine, kao i tome kako se Mađarska protivila pristupanju Hrvatske OECD-u.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u ruskim medijima masovno ga citirali Zvijezda ruskih medija: Portali se raspisali o hrvatskom predsjedniku, kao naručena im sjela njegova jučerašnja izjava Pročitajte i ovo Goran Grlić Radman Nakon napada Rusije Grlić Radman pozvao Hrvate u Ukrajini da se jave u veleposlanstvo: Otkrio i ima li građana Hrvatske na području koje kontrolira Rusija

"U međunarodnim pregovorima ucjena je česta pojava, mi smo je iskusili i prije okončanja pregovora ulaska u EU, i to je apsolutno moguće, ali je šokantno. No, na Hrvatskoj je da procijeni što je važnije i nema nikakve sumnje da je za Hrvatsku puno važnija kontrola nad Inom i koliko je to moguće. Nismo u OECD-u godinama i izdržali bismo da nismo još neko vrijeme. Schengen nam je važan, ali Ina je isto tako važna. Ina je za nas energetska politika koja je u sadašnjim okolnostima podjednako važna kao i teritorijalni integritet", rekla je Pusić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene