Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema formalnih zapreka

Pusić: Hrvatska treba, hoće i mora ući u Schengen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema formalnih zapreka ulasku Hrvatske u Schengensku zonu i ako inspekcija 2016. ocijeni da su ispunjeni svi uvjeti Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen, rekla je u četvrtak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odbacivši da bi Slovenija zbog arbitražnog spora mogla blokirati taj hrvatski put.

Hrvatski je parlament u srijedu jednoglasno obvezao vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom nakon afere "Pirangate" u kojoj je slovenska strana prekršila nepristranost Arbitražnog suda zbog čega se u Sloveniji javljaju pozivi da Ljubljana blokira Zagrebu ulazak u Schengensku zonu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"Sljedeće godine najavila se inspekcija koja će prekontrolirati jesmo li udovoljili svim uvjetima, temeljem tog izvješća ukoliko ono bude pozitivno i konstatira da smo svemu udovoljili Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen", rekla je prva potpredsjednica vlade i šefica diplomacije.

Podsjetila je da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom kao i Hrvatska i u tom pogledu formalnih zapreka očito nema.

GOTOVO JE Hrvatski izlaz iz postupka arbitraže počinje - sad

Slovenija je ušla u Schengen s neriješenim problemom granica imajući na vanjskoj granice zemlju nečlanicu EU, kakva je tada bila Hrvatska, rekla je Pusić te istaknula da Hrvatska kandidira za Schengen s državom članicom EU, Slovenijom.

Nakon hrvatske odluke o povlačenju iz arbitraže neki su slovenski političari, poput bivšeg ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela predložili da bi Slovenija, članica Schengenske zone, trebala Hrvatskoj blokirati ulazak u taj prostor.

"Ako se bilo tko hoće ponovno ispočetka uvlačiti u takvu vrstu igara, to zaista nije više za našu vladu", rekla je ministrica Pusić. Slovenija je zbog graničnog spora mjesecima blokirala Hrvatskoj pregovore o ulasku u Europsku uniju.

Neki slovenski stručnjaci, poput Zijada Bećirovića, direktora ljubljanskog Instituta za balkanske i europske studije, smatraju da Slovenija ne treba odgovarati Hrvatskoj takvom protumjerom već se ponašati "civilizirano".

Bećirović, koji je u intervju u srijedu oštro kritizirao hrvatsko ponašanje, rekao je da Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i da neće tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.

Arbitražni sud kojemu su Hrvatska i Slovenija povjerile da riješi granicu između tih dviju zemalja trebao je krajem godine donijeti odluku no Hrvatska je odlučila povući se nakon što su u javnost procurile snimke na kojima se predstavnica slovenske vlade sa slovenskim sucem dogovara o daljnjim koracima u postupku. I ona i sudac u međuvremenu su podnijeli ostavku.

Prema Schengenskom sporazumu državljani zemalja članica Europske unije mogu se slobodno kretati po drugim članicama bez predočenja osobnih dokumenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene