Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji ispraćaj

Vesna Parun sahranjena u Grohotama na otoku Šolti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Parun pokopana je po svojoj želji na Šolti.

Jedna od najvećih hrvatskih pjesnikinja sahranjena je na groblju u Grohotama na otoku Šolti, što je bila njezina posljednja želja, jer je na Šolti obiteljska grobnica njezine majke. Uz stihove Vesne Parun i klapsku pjesmu, od velike pjesnikinje se oprostio njezin prijatelj i pjesnik Branko Pejnović. Prije pokopa na mjesnom groblju, u prepunom Domu kulture u Grohotama organiziran je posljednji ispraćaj.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović NAJJAČI DOJMOVI "Papa je pustio Benedikta da govori": Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju Benedikta XVI. Slika nije dostupna Pokopali krivu ženu Pojavila se živa dva tjedna nakon svog pogreba

'Vesna Parun je odgovor onima koji sumnjaju da pored nas može živjeti genij, sasvim skroman i samozatajan, noseći breme vremena bez prosvjeda', kazao je izaslanik ministra kulture Bože Biškupića, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

Književnik Jakša Fiamengo, koji je na oproštaju govorio u ime Društva hrvatskih književnika (DHK), rekao je kako je Vesna Parun pokazala da su 'sve podjele na tzv. mušku i žensku poeziju deplasirane'. 'Tvoj duh zadržavamo u sebi, za nas i za našu mladež, za vrijeme koje nije izgubilo smisao', rekao je Fiamengo i dodao: 'Možda te ponekad nismo razumijeli - oprosti'.

Šoltanski gradonačelnik Nikola Cecić je istaknuo kako su život Vesne Parun obilježila tri otoka: Prvić, Vis i Šolta. 'Šolta je bila otok koji je nosila u sebi. Sve odlike iskonskog, nepatvorenog, skrušenog i veličanstvenog u svojim zapisima pripisvala je Šolti', kazao je Cecić.

>> Vesnu Parun ispratili uz stihove pjesme 'Tamo da putujem'

Od Vesne Parun su se u ime njenih gradova -zavičaja, u kojima je provela dio djetinjstva, oprostili gradonačelnik Šibenika Ante Županović i dogradonačelnica Splita Anđelka Visković. Vesna Parun je umrla 25. listopada u Stubičkim Toplicama. Posljednji ispraćaj joj je prije dva dana upriličen i u Zagrebu, u kojem je provela najveći dio svojeg života. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene