Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Pokop na Šolti

Vesnu Parun ispratili uz stihove pjesme 'Tamo da putujem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednu od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesnu Parun na zagrebačkom Mirogoju posljednji put ispratili njezini prijatelji i štovatelji prema Šolti gdje će u Grohotama biti pokopana po svojoj zadnjoj želji.

Hrvatska književnost i kultura izgubili su velikog klasika i pjesnikinju, koja je ispisala neke od najljepših stihova hrvatske poezije, rekao je ministar kulture Božo Biškupić. Vesna je bila posebna i jedinstvena i kao umjetnica i kao čovjek, ona je bila svoje stvaralaštvo, istaknuo je, dodavši kako će nam nedostajati razgovori s njom i žučne polemike bez dlake na jeziku, žestoke, ali dobronamjerne, onakve kakvu smo ju poznavali godinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljednji ispraćaj 'Mnogima od nas Boris je grijao srce. Zato nam je danas srce puno žalosti' Slika nije dostupna Posljednji ispraćaj Vesna Parun sahranjena u Grohotama na otoku Šolti

>> 'Uz Tina, Vesna je bila najveća naša pjesnikinja'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako njezin borbeni duh i mašta nisu slabili do sama kraja te kako je svojim velebnim opusom, od prve zbirke do najnovijih ostvarenja, ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i kulturi. Po riječima predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića, Vesna Parun je bila velika pjesnikinja ljubavi, a u kasnijoj dobi i jedan od najvećih satiričara tranzicijskog doba.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović podsjetio je na brojne razgovore i suradnje Vesne Parun i toga strukovnog društva, kojem je uz manje prekide bila članicom oko 60 godina. Od Vesne Parun, koja je preminula u Stubičkim toplicama u 88. godini, oprostili su se i akademik Ante Stamać u ime Razreda za književnost HAZU-a, a stihovima njezini prijatelji Branko Pejnović i Mirjana Vukojčić.

Vesna Parun je ispraćena na Šoltu uza zvukove pjesme Arsena Dedića 'Tamo da putujem'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene