449756
449756
449756
449756
449756

IMA LI IZBORNA ŠUTNJA SMISLA? Potpredsjednica DIP-a odgovorila na to pitanje

  • , 10.09.2016., 20:13
  • Autor:
  • komentara

Gošća u Dnevniku Nove TV bila je Vesna Fabijančić Križanić, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

 
 
 
 
Vesna Fabijančić-Križanić o kršenju izborne šutnje (Video: Dnevnik Nove TV)
Vesna Fabijančić-Križanić o kršenju izborne šutnje (Video: Dnevnik Nove TV)

Kako će protekao prvi dan, protječe li u dijaspori sve u redu?

'Prvi dan je protekao u redu, nije bilo nikakvih incidentnih situacija. Izbore će, s promatračima, nadgledati preko 80.000 ljudi. To je cijela vojska koja će na ovaj ili onaj način promatrati i provoditi izbore i izborni proces na 6.946 biračkih mjesta'.

Danas ste poslali nekoliko upozorenja što se tiče slanja SMS poruka nekih kandidata, nekih političkih opcija. Što građani mogu u tom slučaju napraviti kada dobiju takvu SMS poruku gdje ih se poziva za koga da glasaju? Može li se to sankcionirati?

'Današnji dan je protekao uobičajeno, kao i u svim izborima. Iako upozoravamo na poštivanje izborne šutnje danas je bilo nekoliko kršenja, ništa više ili manje nego na prethodnim izborima. Što se tiče SMS poruka kojima se apeliralo na birače da daju preferencijalni glas određenom kandidatu mi smo to proslijeđivali u HAKOM. Evo i sada ponovno obavještavamo građane da mogu na broj telefona 01/7007-007 i faks 01/7007-070 poslati svoje prijave i u najbržem mogućem roku taj se broj blokira'.

Danas ste poslali i jedan apel, budući da ne postoji zakonska zabrana, građanima da ne fotografiraju svoje glasačke listiće. Očito neke stranke ili kandidati za 50 ili 100 kuna, tako se neslužbeno govori, traže da se kao dokaz fotografira glasački listić. Je li to točno?

'Ja vam ne mogu govoriti o nikakvom novčanom iznosu jer prigovore takve vrste mi nismo dobivali. U dosadašnjim izbornim procesima smo dobivali prigovore da se fotografiralo na biračkim mjestima. Smatramo doista da je to protiv etike samog izbornog procesa, na neki način i ometa rad biračkih odbora i samo dostojanstvo koje proizlazi iz izbornog procesa'.

Hoćete li onda predložiti da se to može zakonski sankcionirati?

'Da, namjeravamo to u slijedećim raspravama o promjenama izbornog zakonodavstva predložiti'.

Završni je dan, izborna je šutnja, svi ne smijemo pričati o izborima, a vjerojatno na kavi svi pričaju o izborima. Ima li uopće svrhe ta izborna šutnja? 2016-e, pored novih tehnologija, društvenih mreža... Zapravo se to ne može zabraniti.

'Teško je odrješito odgovoriti na to pitanje. Bilo je širokih rasprava vezanih za promjenu izbornog zakonodavstva, ali izborna šutnja je uvijek ostala. Ali bilo bi dobro da postoje sankcije ako već i institut izborne šutnje'.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se