Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Split, Osijek, Dubrovnik...

Veliki okršaj gradova za kandidaturu za titulu europske prijestolnice kulture

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski gradovi i njihove znamenitosti su jako popularni. Kulturnih znamenitosti je toliko da bi uskoro moglo doći do okršaja velikih gradova koji se bore za kandidaturu za titulu europske prijestolnice kulture, koju će dobiti jedan hrvatski grad 2020. godine. Čeka se objava natječaja Ministarstva kulture koje će birati grad, a već sada je nekoliko kandidata.

Svake godine Splitsko ljeto nudi bogate kulturne sadržaje, ali ono je tek dio ponude. Stoga će se Split kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture i to na originalan način - da oko sebe okupi još 12 gradova. 'Gradovi koji su zajedno sa gradom Splitom spremni za aplicirat za europsku prijestolnicu kulture su grad Kotor u Crnoj Gori, grad Mostar u Bosni i Hercegovini, hrvatski gradovi Korčula, Hvar, Supetar, Split, Sinj, Trogir Solin, Šibenik, Zadar, Pag i Stari Grad', kazao je dogradonačelnik Splita Jure Šundov.

>>
Prvi put u Hrvatskoj ostvareno više od 70 milijuna noćenja

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske Podjela bakalara u Splitu - 36 BADNJAK U HRVATSKIM GRADOVIMA VELIKA FOTOGALERIJA Na blagdanskim druženjima s građanima dijelio se fiš, bakalar, fritule i lijepe želje

Ono što im je zajedničko je zaštita materijalne i nematerijalne kulturne baštine od UNESCO-a. Split bi bio centar, a svi bi imali koristi. 'Svi bi ti gradovi zapravo morali napravit infrastrukturu, kulturu pojačati, što znači da bismo u Splitu trebali obnoviti muzeje, nešto novo izgraditi, splitski HNK bi trebao dobit još jednu kazališnu scenu', kazao je član splitskog kandidacijskog odbora Jasen Boko.

Jedini grad koji je odbio stati uz Split je Dubrovnik. Grad podno Srđa samostalno će se kandidirati. 'Dubrovnik je još 2010. godine uputio službeno prema Vladi pismo kojim ističe kandidaturu za Europski prijestolnicu kulture', kazala je pročelnica za kulturu Grada Dubvrovnika Ana Hilje.

Samostalnu kandidaturu najavljuje i Osijek. 'Prikupljamo iskustva naših gradova prijatelja, grada Maribora i grada Pečuha. Ozbiljno radimo na tome', kazala je Danijela Lovoković, zamjenica osječkog gradonačelnika.

Grad koji dobije prestižnu titulu dobit će, pokazalo je iskustvo i povećan broj turista, stoga će za kandidaturu biti zainteresirano još hrvatskih gradova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene