Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevozila ga sa sjevera Europe

VELIKI OBRAT Poljakinja priznala da radioaktivni materijal nije pronašla na plaži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljakinja koja je prošlog mjeseca uhvaćena s radijem na graničnom prijelazu Krasovići, promijenila je iskaz

Prema prvotnoj izjavi, 45-godišnja Poljakinja radioaktivni materijal koji se nalazio u teglici u osobnom vozilu kojim je upravljala kada je zaustavljena na granici, pronašla je na plaži u Banićima.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

No, u novom iskazu tvrdi da je radioaktivni materijal dobila u Poljskoj te ga je sa sjevera Europe nosila na jugoistok kontinenta, piše Dubrovački vjesnik.

Izvori bliski istrazi otkrili su da Poljakinja i dalje tvrdi kako je krajnje odredište radija 226 bila Grčka. U istragu se zbog utvrđivanja svih detalja koji će rasvijetliti okolnosti koje mogu ugroziti sigurnost građana i turista u Hrvatskoj intenzivno uključila i SOA, odnosno Sigurnosno obavještajna agencija iz koje nam je odgovoreno.

''Zahvaljujemo na interesu za rad SOA-e te izvješćujemo kako SOA, zbog zakonskih ograničenja i sigurnosnih razloga, ne komentira sigurnosno-obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti. Možemo napomenuti kako je SOA u svom Javnom izvješću navela da postoji 'povećani rizik od korištenja jugoistoka Europe kao tranzitnog područja za krijumčarenje oružja za masovno uništavanje (kemijsko, biološko, radiološko i nuklearno oružje te njegove komponente)'. U tom kontekstu, svako nelegalno posjedovanje radioaktivnog materijala i njegov provoz kroz Republiku Hrvatsku zahtijeva našu pozornost'', naveli su iz SOA-e u odgovoru Dubrovačkom vjesniku.

Ovog je tjedna sudac istrage Poljakinji produljio istražni pritvor za još 30 dana.

Podsjetimo, poljska državljanka uhićena je sredinom rujna nakon što je preko međunarodnog graničnog prijelaza Karasovići u Konavlima pokušala iz Hrvatske u Crnu Goru prenijeti 10-ak grama opasnog radija 226. Materijal se nalazio ne samo u staklenoj teglici nego i u tri vrećice od grubo tkanog platna unutar kojeg je radioaktivni materijal bio u, pretpostavlja se, plastičnim vrećicama.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene