450286
450286
450286
450286
450286

Radioaktivni materijal na hrvatskoj granici

  • , 15.09.2016., 13:07
  • Autor:
  • komentara

Još se istražuje koji je točno materijal prevozila Poljakinja u Karasovićima, ali je on sigurno radioaktivne prirode, za što joj prijeti dugogodišnja kazna zatvorom.

 
 
 
 
Poljakinja Hrvatskom prevozila radioaktivni materijal (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)
Poljakinja Hrvatskom prevozila radioaktivni materijal (VIDEO: Vijesti Nove TV u 14)

'Prvo, ne znamo još o čemu se točno radi, ali tvar je radioaktivna', rekao je Saša Medaković, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost za Dnevnik.hr.

Tijekom prolaska automobila ruskih registracija kojim je upravljala 45-godišnje Poljakinja, na graničnom prijelazu Karasovići u ponedjeljak navečer upalili su se alarmi na portalnim monitorima koji detektiraju ionizirajuće zračenje u transportu. Policija je promptno reagirala i nekoliko je razina provjere pokazalo da se u automobilu nalazi radioaktivni materijal.

"Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenica 12. rujna 2016. preko državne granice iz Republike Hrvatske namjeravala prenijeti staklenu kutijicu i tri platnene vrećice ispunjene ionizirajućom tvari Ra-226", navodi DORH.

Radioaktivni materijal lako se otkrije na granici putem spomenutih monitora, koji odmah alarmiraju nadležna tijela da se u vozilu nalazi nedopuštena tvar. Medaković je pojasnio proceduru u otkrivanju radioaktivnih materijala na granici.

'Pojedini granični prijelazi opremljeni su portalnim monitorima koji detektiraju ionizirajuće zračenje u transportu koji prolazi kroz njih. Ne moraju se zaustavljati auti da bi se skenirali. Ako se aktivira takav alarm, počinje postupak procedure otkrivanja. Auto se ponovno preveze kroz uređaj za skeniranje, ne bi li se ustanovila greška u uređaju. Potom se provodi sekundarna inspekcija s drugim uređajima. To rade obučeni timovi policije ili carina. Ako utvrde da se radi o stvarnom radioaktivnom materijalu, zove se Zavod za nuklearnu sigurnost – državno tijelo odgovorno za pružanje tehničke pomoći te naravi. Tim inspektora iz Zavoda ponovno radi inspekciju i pokušava utvrditi o čemu se radi', objasnio je Medaković.

Na graničnom prijelazu Karasovići (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Na graničnom prijelazu Karasovići (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Dodaje kako i nakon tri inspekcije Zavod još uvijek sumnja o kojem se točno radiokativnom materijalu radi pa se provode daljnja laboratorijska istraživanja. 'Tvar je izuzeta i poslana je na analizu. Sad su na redu laboratorijske analize s kapacitetima koje imamo u Hrvatskoj', kaže Medaković.

Ukoliko se potvrde sumnje, to će biti prvi zabilježeni slučaj u Hrvatskoj u kojem je detektirano neautorizirano prevoženje Ra-226, od kojeg je moguće proizvesti i 'prljavu bombu'.

Količina koju je Poljakinja prevozila kroz Hrvatsku relativno je mala, doznajemo u Zavodu, a ukoliko su namjere onoga tko takvu tvar ima u rukama zle, šteta koja može nastati je velika, odnosno pomoću nje je moguće napraviti i 'prljavu bombu'.

Što se tiče prijašnjih sličnih slučajeva, alarm za detekciju radioaktivnog materijala znao se oglasiti, ali to je u pravilu bilo povodom benignih slučajeva, kao što je primjerice osoba koja je bila izložena terapiji radioaktivnim jodom ili prevoženje gnojiva. Ovo je prvi put da je pomoću instrumenata detektiran i postoji osnovana sumnja da je kroz Hrvatsku neuatorizirano prevožen Ra-226.

Radij se inače na našim prostorima koristio u antitumorskoj terapiji i za proizvodnju svjetlećih premaza za brojčanike satova i različitih instrumenata. Služio je također kao izvor zračenja u nuklearnim istraživanjima, u radiografiji metala i kao izvor radona. No budući da je kancerogen (najčešće može uzrokovati rak kostiju), u novije je doba u medicini i industriji zamijenjen sigurnijim i jeftinijim izvorima zračenja.

Poljakinja koja je prevozila radioaktivni materijal počinila je kazneno djelo 'rukovanje opće opasnim tvarima', a u policiji napominju da tijekom postupanja ni u jednom trenutku nije došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi i okoliša.

'Predviđena kazna za kazneno djelo Rukovanje općeopasnim tvarima sukladno čl. 220 Kaznenog zakona propisana kazna zatvora do tri godine. U posljednje vrijeme nisu evidentirani slični slučajevi', odgovorili su iz MUP-a na upit Dnevnik.hr.

Granični prijelaz Karasovići (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se