Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije političara

'To nije vođa, to je kukavičluk, to nije patriot'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'To je bilo za očekivati od njega. Bilo je jasno ako zemlja dođe u bezizlaznu situaciju da će se on povući i ostaviti brod da tone, a sam ga je nasukao', kaže Ingrid Antičević- Marinović, saborska zastupnica komentirajući ostavku premijera Sanadera.

'Sve do jučer govorio je da smo u dobroj situaciji i neprestano marginalizirao oporbu. Stvarno je stanje u Hrvatskoj loše, a nažalost uz gospodarsku krizu imamo i veliku krizu morala. Ne mislim da će doći do raspada koalicije, ali ako se odmah ne počne provoditi neki ozbiljni gospodarski i razvojni plan, iz duboke krize Hrvatska će upasti u još dublju', kaže Ingrid Antičević- Marinović te dodaje kako je teško nagađati kakve će korake poduzeti SDP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ingrid Antičević Marinović otkrila 'Bilo bi me sram da se po meni zove cesta kao po Kalmeti' Slika nije dostupna Osnivanje istražnog povjerenstva Linić: HDZ i dalje za svoje neuspjehe krivi Račanovu vladu

'Na ovakve njegove iznenadne poteze koji u najmanju ruku nisu korektni prema javnosti teško je odmah imati gotov plan, ali SDP je već odavno tražio premijerovu odgovornost', kaže Antičević Marinović.

>> Sanader podnio ostavku na mjesto premijera i povlači se iz politike!

Na premijerovu tvrdnju kako se neće kandidirati za predsjednika RH Jurčić je istaknuo kako mu je zapravo svejedno, jer se on želi predstaviti građanima svojim programom, a ne interesira ga 'borba' s protukandidatima. Njezin stranački kolega Ljubo Jurčić, jedan od dvojice kandidata za predsjednika SDP-a nešto je umjereniji u izjavama, ali ne skriva svoje nezadovoljstvo ovakvim potezom, sada već bivšeg premijera Ive Sanadera.

'Ne želim nikoga unaprijed optuživati, ali želim reći da za ovakav potez, u ovakvom trenutku u kakvom se nalazi država, treba biti golemi i teški osobni razlog koji će ga opravdati. Jer ovaj će potez izazvati višestruke negativne posljedice', kaže Jurčić.

'Ovakvim premijerovim potezom jedna od dvije najjače stranke u državi ulazi u ozbiljnu fazu nestabilnosti što će prouzrokovati još nestabilnije gospodarsko stanje u državi, a situacija je već nestabilna. Iz takve situacije stranka može izaći još snažnija, ali se može poćeti i urušavati. U ovakvoj gospodarskoj situaciji nužan je stabilan politički okvir, a ovakvim potezom on to prestaje biti. Ovaj će potez utjecati i na burzu i na kreditni rejting države. Slijedećih nekoliko mjeseci sigurno nitko neće surađivati s Hrvatskom ili će barem u tome biti veoma oprezan, jer neće znati kako će se situacija u gospodarstvu razvijati', boji se Jurčić te dodaje kako će se ovaj premijerov potez zasigurno odraziti i na BDP u.

I ostale oporbene stranke slažu se s SDP-om, vrijeme je za izbore. Zbunjeni iznenadnom premijerovom odlukom o odlasku, nagađaju o razlozima. A neki od članova vladajuće koalicije, s kojima je premijer osobno razgovarao, otkrivaju kako je razlog ostavke upravo onaj koji je sam Sanader prije nekoliko sati demantirao.

'Moram reći da sam dosta iznenađen. Nisam očekivao ovakve događaje. Ovo je vrijeme u kojem, po meni je mudro biti suzdržan i bez prevelikih riječi, jer ćemo tek saznati koji su stvarni razlozi, odnosno, koji su motivi i šta će se događati narednih tjedana', rekao je Silvano Hrelja iz HSU-a. 'Ne smije i ne može pustiti brod koji tone i građane u ovakvoj situaciji. To nije vođa, to je kukavičluk, to nije patriot. Tu nema isprike. Ako se radi o bolesti, onda za to treba imati snage i hrabrosti pa to reći, sazvati izvanredne izbore i dati kompetentnu Vladu ovoj zemlji', istaknuo je Radimir Čačić, šef HNS-a.

>> 'Sanader će i dalje vladati iz sjene kao 'gospodar lutaka''

>> 'Sanader otišao jer Hrvatsku nije uveo u EU'

Na premijerovu tvrdnju kako se neće kandidirati za predsjednika RH Jurčić je istaknuo kako mu je zapravo svejedno, jer se on želi predstaviti građanima svojim programom, a ne interesira ga 'borba' s protukandidatima. 'Mislim da je Sanader svjestan krize u kojoj se nalazimo i smatram da je postupio poput kapetana koji prvi napušta brod koji tone. To je dovoljan razlog da se u Hrvatskoj održe prijevremeni izbori', kaže Damir Kajin saborski zastupnik IDS-a.

'Hrvatska treba početi iz početka i za to je potreban dobar rebalans proračuna, suradnja s MMF-om i čvrst tečaj kune od strane HNB-a. Meni se čini kao da je došlo do podjela unutar HDZ-a pa su odlučili kako stranka može opstati i bez Sanadera. Ili im je jednostavno bilo potrebno da nekoga okrive za krah, jer sada će iz mjeseca u mjesec situacija u zemlji biti sve gora', kaže Kajin.

'Osim toga ja Sanaderu ne vjerujem i sve njegove izjave uzimam s rezervom. Veoma je moguće da se on kroz nekoliko mjeseci vrati kao kandidat za HDZ-a za predsjedničke izbore i da istrči u svoj predsjednički krug. A ljudi u ovoj zemlji brzo zaboravljaju i postoji mogućnost da ga ne kazne za ovaj potez kakav je napravio sada', objašnjava Kajin.

Jakovčić i Radin iznenađeni Sanaderovom ostavkom

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić izjavio je večeras kako je za njega ostavka premijera Ive Sanadera veliko iznenađenje. 'To je neočekivan potez. Država je u vrlo teškoj situaciji, međutim ne očekujem nikakvu ustavnu krizu jer sam uvjeren kako hrvatski predsjednik Stjepan Mesić drži stvari pod nadzorom. S druge strane ne bi me iznenadilo kada bi uskoro s predsjedničkim imali i prijevremene parlamentarne izbore' , zaključio je Jakovčić dodavši kako u Hrvatskoj slijedi iznimno zanimljivo razdoblje. Kako je rekao, Sanaderova odluka ga je zatekla dok je na Brijunima razgovarao s predsjednikom Mesićem.

Saborskog zastupnika talijanske nacionalne zajednice i predsjednika Talijanske unije Furija Radina vijest o Sanaderovoj ostavci zatekla je u Litvi gdje boravi kao član hrvatskog izaslanstva na Skupštini OESS-a. Po njegovim riječima premijerova ostavka je iznenadila sve članove izaslanstva jer je riječ o neočekivanoj odluci.

'To ponovno otvara problematiku vezanu uz sporazume koje smo dosad imali s mandatarom Sanaderom. Ovi sporazumi se sada moraju ponovno potpisati s novom, po svemu sudeći premijerkom. Sporazumi se ne mogu fotokopirati i oni će se mijenjati tako gdje smo uočili slabosti te ću ponovno postaviti pitanja koja su važna za talijansku ali i ostale manjine u Hrvatskoj' - kazao je Radin.

Dodao je kako se puno toga što se navodi u tim sporazumima do sada nije ostvarilo. O tome kakav ćemo sporazum postići ovisi hoćemo li podržati novu Vladu", rekao je. 'Nadam se da će procedura biti uobičajena te da će nas predsjednik Republike pozvati na konzultacije jer je to jedini ustavno ispravni put. Što se mene tiče, sve je otvoreno' - zaključio je Radin.

Kako komentirate Sanaderov odlazak s mjesta premijera?

  • Bježi sada kad je najteže
  • Ima pravo na ostavku, sve je lijepo obrazložio
  • Sada će nam biti bolje
  • Tek nas sada čeka loše vrijeme

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene