Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljanje lokalnih poduzetnika

Velika Gorica osniva ekoregiju i osvaja europska tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi izborili mjesto u Europskoj uniji i bili prepoznatljivi, Grad Velika Gorica osniva ekoregiju. Riječ je o okupljanju lokalnih poduzetnika koji će zajedno konkurirati na europskom tržištu, ali i promicanju eko razvoja u gospodarstvu.

U Grada vjeruju kako će na taj način imati veću priliku za dobivanje poticaja i sredstava iz nacionalnih i europskih fondova za daljnje eko projekte. Već 20 godina gospođa Vera i njezina obitelj bave se eko uzgojem jabuka. Za uspjeh im je trebalo puno volje i rada.

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

'Dosta je teško. Mislim, s obzirom da obavljamo relativno sve sami, tako da su samo sezonski radnici pri berbi', rekla je Vera Diković iz 'OPG Hrvoje Diković'. Ulaskom u Europsku uniju morat će se dodatno potruditi kako bi izborili svoje mjesto pod suncem. U tome će im pomoći uključenje u Ekoregiju.

>> Valpovo: Ujedinili se i kreću u osvajanje europskoga tržišta!

'Kad proizvod dođe do kupca, zdrav je. Nadamo se da je to prepoznatljivo i kad se prodaje na štandovima', kaže Diković.

Tako bi lokalni obrtnici, od onih koji se bave eko uzgojem voća i povrća pa do onih koji se bave proizvodnjom ekoloških kontejnera, sustava za grijanje, rasvjete i sl. zajedničkim snagama konkurirali na europskom tržištu. Osim toga, pomoću ekoregije razvijalo bi se i daljnje gospodarstvo. Iskustvo i pomoć Velikogoričani su dobili od austrijskih partnera.

Neki projekti već su se realizirali. Prometni redari dobili su električne skutere i bicikle. I odlagalište otpada nedaleko od Velike Gorice također je uključeno u ekoregiju.

'Na taj način što smo se uključili u saniranje divljih deponija kojih dosta ima oko naselja u Velikoj Gorici', rekao je Željko Galeković, direktor VG Čistoće. Osim saniranja i zbrinjavanja okoliša, komunalni radnici dobili su nove bicikle - električne, naravno.

U ekoregiju se do sada uključilo dvadesetak poduzetnika. Pokaže li se uspješnom, bit će to idealna prilika za dobro predstavljanje u Europskoj uniji kao i privlačenje novih investitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene