452282
452282
452282
452282
452282

NAJAVLJENA INSPEKCIJA Filozofski fakultet posluje nezakonito?

  • , 03.10.2016., 19:43
  • Autor:
  • komentara

Blokade filozofskog fakulteta neće biti obzirom na smjenu prodekana Previšića.

 
 
 
 
Razrješenje na Filozofskom (Video: Dnevnik Nove TV)
Razrješenje na Filozofskom (Video: Dnevnik Nove TV)

No studenti su i dalje nezadovoljni. Na još jednom održanom Plenumu odlučili su da neće priznati novog vršitelja dužnosti Holjevca, kojeg je postavio Senat s rektorom Borasom. Zahtijevaju povratak studentskih predstavnika u Studentsko vijeće.

Gošća Dnevnika Nove TV profesorica Marina Protrka Štimec poručila je da je razrješenje dekana samo vrh sante leda.

"Dekan je razriješen, no to je samo vrh sante leda. Osnovni problem je nefunkcioniranje središnjeg tijela to jest Vijeća FF. Ono još uvijek ne može krenuti s radom. U njemu nedostaju studenti koji su spornom odlukom razriješeni. Ovakvo izigrivanje procedura je nešto što je postalo slika Hrvatske. Blokada je uvijek moguća, ali nadam se da do takve situacije neće doći. Nikakve odluke ne mogu se donijeti bez vijeća, očekujemo da se oni vrate u Vijeće. Rekla bih da svi žele da fakultet krene sa svojim radom", kazala je novinarki Dnevnika Nove TV profesorica Marina Protrka Štimec, članica Fakultetskog vijeća.

Najavljena inspekcija

Kako doznaje Dnevnik Nove TV, Inspektorat rada primio je podnesak kako na fakultetu nije donesen Pravilnik kojim se između ostalog reguliraju i plaće zaposlenih. Iz tog je razloga najavljen inspekcijski nadzora na Filozoskom.

"U Inspektoratu rada zaprimljen podnesak kojim se među inim ukazuje i na nezakoniti rad dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Također je zaprimljen i dopis Ministarstva znanosti i visokoga obrazovanja upućen Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, kojim to Ministarstvo daje mišljenje o radno-pravnom statusu dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu i obavještava da su na traženje toga Ministarstva za dostavom Pravilnika o radu Filozofskog fakulteta, zaprimili obavijest da Filozofski fakultet nije donio Pravilnik o radu. U obavijesti  navode kako su sva prava radnika uređena ugovorom o radu te Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama te u dopisu ujedno iznose sumnja da taj Fakultet nije postupio u skladu sa Zakonom o radu tj. da nije donio i objavio pravilnik o radu kojim se uređuju plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije i druga pitanja važna za radnike zaposlene kod toga poslodavca", odgovorili su na upit Nove TV u Inspektoratu rada te najavili inspekcijski nadzor.

Previšić razriješen

Previšić je danas razriješen na sjednici Senata zagrebačkog sveučilišta. Od 62 člana Senata koji su sudjelovali na sjednici, za Previšićevu smjenu izjasnilo se njih 55.  Ministarstvo je krajem prošlog tjedna priopćilo da bi Previšić trebao otići u mirovinu.

Podsjetimo, prošli Plenum održan 21.rujna bio je prvi koji se odvijao ispred zgrade Fakulteta jer su njegova vrata bila zaključana, a ulaz su osiguravali zaštitari koje je angažirao danas suspendirani dekan Vlatko Previšić.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se